Hungarian Prime Minister Viktor Orban visits Jakarta

Photo: fah

ZAJEDNIČKO STAJALIŠTE VIŠEGRADSKE SKUPINE

Poljska se može pouzdati u solidarnost Mađarske u pogledu “dvostrukih standarda” koje EU primjenjuje prema njoj, rekao je u ponedjeljak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s poljskom kolegicom Beatom Szydlom te istaknuo da će uspjeh Unije idućih godina ovisiti o uspješnosti središnje Euorpe.

Poljska optužuje EU da prema njoj primjenjuje dvostruke standarde kad je riječ o vladavini prava.

EU je službeno počeo dijalog s Varšavom zbog sumnji da je izmjenama zakona o ustavnom sudu i medijima povrijedila vladavinu prava, a što je temeljno načelo EU-a.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao kako se s poljskom premijerkom suglasio u pogledu potrebe daljnjeg jačanja Višegradske skupine koja okuplja Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačku.

Uspjeh EU-a u godinama koje dolaze ovisit će o tome hoće li središnja Europa biti uspješna, rekao je.

Glede bilateralne gospodarske suradnje, Orban je kazao kako je sa Szydlo dogovorio povezivanje istočnih industrijskih regija dviju zemalja autocestom kako bi se potaknula trgovina. Dogovoreno je također jačanje izravnih željezničkih i zrakoplovnih linija između dviju zemalja.

Kad je riječ o britanskim zahtjevima za reformom EU-a, Orban je rekao da Mađarska i Poljska prihvaćaju većinu britanskih prijedloga, ali i dodao da o nekim pitanima još treba pregovarati.

Višegradska skupina odlučila je zastupati zajedničko stajalište o tom pitanju na summitu EU-a ovaj mjesec, rekao je.

U pogledu migrantske krize, Orban se zauzeo za uspostavu nove linije obrane duž grčke granice s Makedonijom i Bugarskom ocijenivši da Grčka nije sposobna štititi Europu.

Napomenuvši da većina europskih čelnika i dalje smatra migraciju pozitivnim fenomenom, kao i prije pola godine, Orban je upozorio da se priljev ilegalnih migranata neće moći zaustaviti dok ne shvate da je migracija loša za Europu.

S tim u vezi, mjesni sud u Szegedu donio je prošli tjedan 80 odluka protiv ilegalnih migranata, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica suda. Sud je odlučio protjerati 68 ljudi na 12 mjeseci te još sedmero na dvije godine, kazala je. Petero optuženika dobilo je uvjetne kazne zatvora.

Većina migranata tvrdila je da su s Kosova, iz Maroka, Albanije, Pakistana i Turske. Ostali su tvrdili da su Srbi, Iranci, Palestinci ili Kubanci. U Mađarsku su ušli prešavši ilegalno preko ograde podignute na granici. Presude su konačne jer se optuženici nisu žalili, kazala je glasnogovornica.

Orban je također upozorio da zapadna Europa ne cijeni dovoljno napore koje je središnja Europa uložila kako bi pomogla ljudima koji bježe od sukoba u Ukrajini, ističući da je u tome posebno zaslužna Poljska koja je pomogla Ukrajincima bez korištenja sredstava iz EU fondova.

Odgovarajući na pitanje, Orban je kazao da bi EU trebao pokrenuti raspravu o tome kakvu Uniju države članice žele, dodajući da V4 planira inicirati takvu raspravu u idućih nekoliko godina.

Szydlo je rekla de će Poljska uvijek podržavati Mađarsku u političkim i ekonomskim pitanjima te da je “zahvalna” na mađarskoj solidarnosti.

U pogledu britanskih zahtjeva, kazala je da prijedlog o ograničavanju socijalnih prava za europske migrante za Poljsku “nije prihvatljiv”.

Istaknula je također da treba pojačati kontrolu južnih granica schengenske zone te da se rješenje krize nalazi izvan EU-a.

Naglasila je da Poljska ozbiljno shvaća zaštitu svoje istočne granice.

Izvor: Narod.hr/h

Share.

Comments are closed.