epa04978400 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives at EPP leaders meeting ahead to an EU Summit in Brussels, Belgium, 15 October 2015.  Later today EU Heads of State or Government will gather  to focus on migration. The completion of the Economic and Monetary Union and the state of play on the UK referendum are also topics to be discussed.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Photo: fah
ZADOVOLJAN ODLUKOM AUSTRIJE O MIGRANTIMA

Mađarska nikada više neće dopustiti izbjeglicama da uđu na njezin teritorij, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

“Imigrantska ruta može ići kamo god hoće, ali sigurno je da neće prolaziti kroz Mađarsku”, izjavio je Orban u tjednom intervjuu na radiju.

Mađarska je bila dio tzv. balkanske rute dok Orbanova vlada nije zatvorila granice najprije sa Srbijom lani u rujnu, a potom s Hrvatskom mjesec dana kasnije.

Orban najnoviju je izjavu dao odgovarajući na nagađanja da bi izbjeglice s balkanske rute mogle skrenuti prema Rumunjskoj i potom ponovno prema Mađarskoj.

On je “pobjedom razuma” ocijenio odluku austrijske vlade da ograniči broj migranata u sljedećih nekoliko godina. “Dogmatsko razmišljanje kapituliralo je pred realnošću i zdravim razumom”, rekao je Orban za radio Kossuth.

Austrijska vlada odlučila je ovaj tjedan da će ove godine zaprimiti najviše 37.500 zahtjeva za azil, a do sredine 2019. ukupno 127.500, a njihov ukupan broj ne smije prijeći 1,5 posto ukupnog stanovništva. Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija reagirale su tako što preko granice puštaju samo one izbjeglice koje zatraže azil u Austriji i Njemačkoj.

Europa ne može primiti ogroman broj izbjeglica bez ograničenja ili provjera, kaže Orban.

On je također dao potporu Poljskoj, rekavši da ta zemlja nije učinila ništa što bi trebalo izazvati kritike iz Bruxellesa.

Premijer je dodao da Bruxelles iritira činjenica da postoje snažne nacionalne države.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.