EU Summit in Brussels

Photo: fah

MAĐARSKI PREMIJER

Europska unija je “kapitulirala pred Turskom” u izbjegličkoj krizi pod utjecajem Angele Merkel, uz posljedice koje je “nemoguće predvidjeti”, upozorio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski premijer je uputio njemačkoj kancelarki ovu kritiku u razgovoru za njemački tjednik Wirtschaftswoche, na dan kada Merkel i nekoliko europskih čelnika dolaze u Tursku u osjetljiv posjet, s nadom da će smiriti napetost u vezi s dogovorom o migrantima kojemu Ankara prijeti da ga više neće poštovati.

Tim dogovorom Bruxellesa i Ankare koji je Merkel snažno promicala, “kapitulirali smo pred Turskom. Takva stvar nikad nije dobra”, ocijenio je Orban.

“Sigurnost Europske unije ne može biti u rukama vanjske sile”, rekao je.

Turska se obvezala da će prihvatiti sve migrante koji su nakon 20. ožujka ilegalno ušli u Grčku. Plan predviđa da se za svakog sirijskog izbjeglicu vraćenog u Tursku jedan sirijski izbjeglica premjesti u neku europsku zemlju, najviše 72.000 ljudi.

Europljani su zauzvrat obećali Turskoj 3 milijarde eura, početak pristupnih pregovora o članstvu u EU-u i ubrzavanje postupka liberalizacije viza za Turke, uz napomenu da potonji moraju ispuniti zadane kriterije.

Ankara je poslije povisila svoje zahtjeve zatraživši još 3 milijarde eura do 2018. i istaknuvši da nije obavezna poštovati dogovor ako Turci do lipnja ne budu izuzeti iz viznog režima.

“Mi, članice EU-a, već smo dale Turskoj tri milijarde, uskoro ćemo još tri. Nemoguće je predvidjeti dokle to može ići”, upozorio je Orban koji je ipak odobrio prihvaćanje dogovora s Ankarom.

“Tursku strategiju sam podupirao samo uz uvjet da se uspostavi i sustav zaštite granice” EU-u, branio se Orban. Po njegovu mišljenju, Bruxelles je “pogriješio” kada se usredotočio na raspodjelu izbjeglica, umjesto na zaštitu granice.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.