U četvrtak, 17. ožujka 2016. u 18,30 sati u prostorijama župe sv. Tome na Bijelom Brijegu je održana Redovita godišnja skupština HKZ TROPLET.

troplet logo

Nakon molitve zahvale koju je predvodio don Krešo Puljić, predsjednik HKZ Troplet Miroslav Nikolić je otvorio Redovitu godišnju skupštinu i pozdravio sve nazočne. Nakon toga je predložen i prihvaćen dnevni red Skupštine. Prije samog početka Skupštine, dobar dio članova HKZ Troplet je izvršila uplatu članarina za 2016. godinu a istovremeno su registrirani i novi članovi koji su popunili pristupnice.

Nakon izbora zapisničara o ovjerovitelja zapisnika, te određivanja broja sudionika i potvrđivanja valjanosti Skupštine, Predsjednik HKZ Tropleta je podnio iscrpno izvješće o radu u proteklom razdoblju. Pri tome je naglasio da Troplet načelno djeluje na dva načina.

HKZ Troplet djeluje u javnom prostoru izdavanjem javnih priopćenja, otvorenih i prosvjednih pisama kojima upozorava na negativne i neprihvatljive pojave, predlaže rješenja za pojedine probleme i slično. Spomenute su najznačajnije teme o kojima se Troplet oglasio, kao što su: Pismo potpore izjavi gospođe Kolinde Grabar Kitarović i o potpori HKZ Troplet legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH u ostvarivanju jednakopravnosti Hrvata, Priopćenje HKZ Troplet vezano za neumjesnu i vulgarnu promidžbu HBO-a,  Priopćenje povodom Europskog dana kojim smo prosvjedovali što se ne kažnjavaju i počinitelji komunističkih zločina, Zahtijev za prestanak protuustavnog i nezakonitog postupanja ministra rada i socijalne politike u svezi proglašavanja blagdana, praznika i neradnih dana u Federaciji BiH, Otvoreno pismo ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi u vladi hercegovačko-neretvanske županije protiv natječaja u kome traže lektora nepostojećeg bosansko-hrvatskog jezika i slično.

Pored toga HKZ Troplet je organizirala različita događanja kao što su predstavljanja knjiga i filmova, predavanja i javne tribine na aktualne političke, znanstvene i kulturne teme u kojima sudjeluju priznati stručnjaci, društveni radnici i komentatori te politički djelatnici. Nabrojani su značajniji događaji koje je Troplet organizirao među koje spadaju: Predstavljanje knjige pokojnog Zvonke Bušića „Zdravo oko – sjećanja“, Prikazivanje dokumentarnog filma “Uzdol 41″, Predstavljanje knjige Mirka Alilovića „Hercegovina na kartama i planovima”, Predstavljanje knjige “Od Bleiburga do Ljubuškog” prof. Čuvala i niz drugih.

Među najznačajnijim događanjima je raspisivanje nagradnog natječaja za najbolje neobjavljene literarne radove za osnovne i srednje škole. Najboljima su dodijeljene pohvalnice (5x) i nagrade 200, 100 i 50 KM u obje kategorije. Teme su bile  – MOJA OBITELJ za osnovnu školu i RASTI GDJE SI POSIJAN za srednju školu. Također smo izdali zbornik najboljih radova koji je predstavljen u sklopu TDK 2015.

Kruna cjelogodišnjeg rada su Tropletovi dani kulture 2015, koji su i ove godine uspješno organizirani i privukli značajnu pozornost javnosti, posebno mladih kojima su u najvećoj mjeri bili i namijenjeni. TDK 2015 su trajali od spomendan kraljice Katarine do Dana HZHB i Dana spomena na žrtve Vukovara, a među najznačajnijim sadržajima su bili: Hodočašće Tropletovih izvidnika na Bobovac (Molitveni pohod i molitva za Domovinu); predavanje don Damira Stojića na temu „Ima li razloga nadati se?“; javna tribina o migrantskoj krizi na kojoj su sudjelovali prof. S. Šterc, doministar M. Krešić i novinar Zoltan Kabok; izložba radova učenika Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića; koncert duhovne glazbe crkvenih bendova/mladih zborova; večer posvećena preminulom Petru Milošu a na završetku su upaljene 24 baklje za 24 godine žrtve Vukovara i obljetnicu HZ HB podno Jubilejskog križa na Humu.

Skupština je jednoglasno usvojila izvješće o radu.

Nakon toga je podneseno Izvješće o financijskom poslovanju. Naglašena je teška financijska situacija u kojoj se djeluje i premali broj sponzora i iznosa koji su prikupljeni Na polju prikupljanja novčanih sredstava mora se intenzivirati djelovanje ako uopće želimo funkcionirati. Zamoljeni su svi članovi i svi prijatelji da uplate članarinu i donacije ako su u mogućnosti. Propisana godišnja članarina je 60 KM, ali su od iste oslobođeni članovi koji su u lošoj financijskoj situaciji, nezaposleni, umirovljenici i studenti. Skupština je usvojila financijsko izvješće kao i završni račun za 2015. godinu.

Nakon toga je predstavljen plan rada za sljedeće razdoblje.

Djelovanje HKZ Troplet će uveliko biti uvjetovana financijskim sredstvima koja budu na raspolaganju. Posebna pozornost će biti posvećena mladima i djeci. U suradnji s mjesnim župama i školama, HKZ Troplet će se aktivno uključiti u program Teen STAR, a to je cjeloviti odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti. Također će se intenzivirati rad sa studentima (studentski utorak) i organiziranjem i drugih sadržaja, kao i rad s Tropletovim izvidnicima.

I dalje će se djelovati u javnom prostoru i upozoravati na neprihvatljive pojave. Organizirat će se različita kulturna događanja ovisno o mogućnosti.

U završnoj fazi je priprema raspisivanja literarnog natječaja koji će biti objavljen povodom sv. Josipa. Tekst natječaja s pripadajućim plakatima će biti poslan svim školama u BiH koje rade na hrvatskom jeziku te objavljen u medijima. Ove godine teme su usklađene s Godinom milosti, te su za osnovnu školu OBITELJ – ŠKOLA MILOSRĐA, a za srednje škole: RADOST PRAŠTANJA.

Tropletovi dani kulture će se održati u predviđenom vremenu, krajem listopada i početkom studenom (u istom terminu kao i 2015. godine, od spomendana kraljice Katarine do Dana HZHB i Dana spomena na žrtve Vukovara).

Plan je nakon kraće diskusije i novih prijedloga usvojen.

Zbog odlaska u inozemstvo, Skupština je razriješila dosadašnjeg pleternika pletera „Hrvatska mladež“, gospodina Ivana Šilića te ujedno imenovala novu pleternicu, gospođicu Doris Rozić. Skupština se zahvalila pleterniku Šiliću na njegovom radu, a čestitala i poželjela uspjeh pleternici Rozić.

Također je Skupština donijela odluku o izmjeni Statuta HKZ Troplet. Tom izmjenom je ovlašten Upravni odbor Tropleta imenovati obnašatelja dužnosti člana UO ili NO u slučaju da dotadašnji član iz opravdanih razloga prestaje s članstvom. To imenovanje vrijedi do prve Skupštine.

Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.  (1 Iv 3,18)

Share.

Comments are closed.