Plenary session week 38 2014 - UN Climate summit 2014 (23 September 2014 - New York)
Council and Commission statements

Photo: fah

HRVATSKA NA DOBROM PUTU

Mišljenje o napretku EU-a u području obnovljive energije zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koje poziva na dodatne napore u tom sektoru, usvojeno je u utorak na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, priopćeno je u srijedu iz njenog ureda.

Mišljenje hrvatske zastupnice Petir (HSS/EPP) poziva na poduzimanje dodatnih napora u sektorima obnovljive energije namijenjene grijanju i hlađenju, ali i sektoru prometa u kojima je vidljiv slab napredak u postizanju ciljeva provedbe energetske i klimatske politike EU-a.

“Mišljenje ističe važnost postizanja energetske samodostatnosti jer EU danas uvozi 53% svojih potreba za energijom na što dnevno troši više od jedne milijarde eura”, napomenula je, među ostalim, Petir.

Ciljevi energetsko-klimatskog paketa EU-a do 2030. godine traže smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na razine iz 1990. godine, najmanje 27 posto udjela obnovljive energije u ukupnoj neposrednoj potrošnji, te povećanje energetske učinkovitosti do 27 posto. Ostvarivanje tih ciljeva važan je korak u dugoročnoj perspektivi i ostvarenju europskog puta prelaska na niskougljično gospodarstvo do 2050. godine, stoji u priopćenju.

Kao i većina drugih država članica, a prema podacima Ministarstva gospodarstva, Hrvatska zaostaje u udjelu obnovljive energije u sektoru prometa.

“Prema Izvješću Europske komisije o napretku u području obnovljive energije iz 2015. godine Hrvatska je na dobrom putu da ostvari nacionalni cilj od 20 posto udjela obnovljive energije u konačnoj potrošnji energije, te u ostvarivanju posebnih ciljeva u sektorima proizvodnje električne energije, grijanja i hlađenja”, rekla je zastupnica Petir.

Zastupnica Petir nada se kako će velikom većinom izražen stav Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta biti dobar putokaz Komisiji u kreiranju novog i poticajnog zakonodavnog prijedloga o obnovljivim izvorima energije koji bi trebao biti upućen u Parlamentarnu proceduru do kraja ove godine.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.