PORAZ ETIKE

Nema sumnje da je hegelovska premisa ‘ono što je korisno je ispravno’ suptilno zarazila društvo, uključujući njegov medicinski dio.

eutanazija

Doktori trebaju imati ovlasti ubiti pacijente koji žele eutanaziju tako da im – dok su još živi – uklone organe, koje bi se onda moglo iskoristiti za transplantaciju – to je stav skupine medicinskih istraživača u Nizozemskoj i Belgiji, predložen u Časopisu za medicinsku etiku.

Umjesto umiranja primanjem smrtonosne injekcije, nizozemski i belgijski medicinski istraživači predlažu da bi se osobe koje žele eutanaziju trebalo moći ubiti vađenjem organa na operacijskom stolu, po mogućnosti dok im srce još kuca. Tako bi se – tvrde – „povećala kvaliteta transplantiranih organa“. Prema sadašnjem zakonu u Nizozemskoj i Belgiji, ilegalno je ubrzati smrt radi doniranja organa te postoji obvezan period čekanja od nekoliko minuta nakon smrti kako bi se potvrdilo da je pacijent doista umro, prije nego se organi mogu početi vaditi.

Iznimno me zabrinjava jeziva narav kombinacije eutanazije i sustava doniranja organa u Nizozemskoj i Belgiji. Oba, osobito belgijski, mogu uzrokovati nepodnošljiv pritisak na pojedinca da umre, a na liječnika da potiče smrt, kako bi povećao zalihu organa dostupnih za transplantaciju – rekao je Lord Carlile od Berriew, patron skupine Dobro življenje i umiranje, a prenio Catholic Herald.

Premda nizozemski zakon omogućuje doniranje organa samo kad su pacijenti dali dozvolu da im se oni izvade za transplantaciju, Belgija ima sustav „pretpostavljene privole“, prema kojem doktori mogu izvaditi organe iz preminulih osim ako pacijent to nije izričito odbio.

Došli smo dakle do toga: Ugledni bioetički časopis zagovara ubijanje donatora radi njihovih organa. I ne samo da zajednica za transplantaciju organa šuti, nego se čini da ni popularni mediji ne smatraju tu radikalnu ideju vrijednom pokrića“ – napisao je Wesley J. Smith zaFirst Things.

Ne treba nas iznenaditi taj razvoj – nastavio je. Utilitarizacija zapadnjačke medicine traje već dugo vremena. Još 1949. godine je liječnik Leo Alexander, koji je služio kao medicinski istražitelj slučajeva eutanazije za vrijeme Holikausta za Nürnberški proces, upozorio je da su utilitarističke ideje koje su medicinu u njemačkoj skrenule na krivi put također prisutne u SAD-u. Prema riječima samog Alexandera: Nema sumnje da je hegelovska premisa ‘ono što je korisno je ispravno’ suptilno zarazila društvo, uključujući njegov medicinski dio.

Nekoliko desetljeća kasnije, medicinski utilitarizam više nije bio suptilan, što pokazuju komentari u medicinskim časopisima, poput sljedećeg: „Tradicionalna zapadnjačka etika koja je uvijek snažno naglašavala urođenu i jednaku vrijednost svakog ljudskog života… izložena je eroziji u samom svojem središtu… Bit će potrebno umjesto nje prihvatiti relativne, a ne apsolutne vrijednosti po takvim pitanjima kao što je ljudski život“.

Članak u pitanju, objavljen 1970. u jednom kalifornijskom časopisu zaključuje: „Nije prerano da naši profesionalci ispitaju tu novu etiku, prepoznajući je kao ono što jest i što će značiti za ljudsko društvo te pripremajući je za primjenu na racionalni razvoj radi ispunjenja i poboljšanja čovječanstva u onome što će gotovo sigurno biti biološki orijentirano svjetsko društvo.“ A danas – napomenuo je Wesley Smith – jasno možemo vidjeti kako izgleda takvo „biološki orijentirano“ društvo: kultura u kojoj se smrt najranjivijih više vrjednuje nego njihov život.

Radio Vatikan | Bitno.net

Share.

Comments are closed.