FAH

U trenutno najvećem postupku stranim tajnim agentima u Njemačkoj, u utorak su se dogodila iznenađenja. Najprije se je pojavio dugo nedostupni svjedok, svojedobni suradnik jugoslavenske tajne službe, koji je 1970-tih godina špijunirao emigrante u Berlinu. Nakon toga su optuženi, dvojica bivših šefova jugoslavenske tajne službe, izjavili da žele govoriti. Iako dvije godine nisu htjeli reći ni riječi o optužbi da su 1983. naredili ubojstvo jednog hrvatskog emigranta u garaži u Wolfratshausenu kod Muenchena. Ukratko, sada žele prekinuti šutnju, tako su najavili Josip Perković i Zdravko Mustač – jedan operativni, a drugi politički šef SDS-a u Hrvatskoj – pri kraju procesa pred Vijećem za zaštitu države Višeg zemaljskog suda u Münchenu, pišeSueddeutsche.de, čiji prijevod članka donosimo u cijelosti.

U postupku u kojem je izvođenje dokaza praktički završeno, tužiteljstvo je prezentiralo mnogobrojne dokumente. Računalo se da će presuda biti ubrzo izrečena, krajem srpnja ili početkom kolovoza. To bi se dogodilo usred izborne kampanje u Hrvatskoj. Izbori su tamo 11. rujna. Datum izbora najavljen je tek prije dva tjedna, nakon raspada vladajuće koalicije. Imajući u vidu kalendar političkih događanja, iznenadne promjene od utorka treba gledati, kao malo ali ciljano odugovlačenje postupka: Presuda ne smije biti izrečena prije izbora.

Nakon više od 120 dana rasprave, u Njemačkoj je opao interes za ta taj postupak, ali u Hrvatskoj je postupak i dalje zanimljiv materijal za večernje vijesti: Što više detalja o zločinima jugoslavenskog socijalističkog režima izađe na vidjelo, to stari i novi zagrebački socijalisti, koji igraju važnu političku ulogu, više upadaju u defanzivu.

Prema uvjerenju Saveznog državnog odvjetništva, obojica optuženih bivših obavještajaca Josip Perković i Zdravko Mustač stoje iza ubojstva protivnika jugoslavenskog režima Stjepana Đurekovića. Optuženi poriču krivicu. Prošlo je 25 godina otkad se je raspala višenacionalna socijalistička Jugoslavija. Hrvatska je tada postala neovisna. Ali kroz cijelo to vrijeme nije na vidjelo izašlo toliko podataka kao u protekle dvije godine o sustavu informanata i nasilja kojim je socijalistički režim sve do 1991. pokušavao spriječiti raspad države i separatističke nacionalističke snage. Disidenti su proganjani, čak i u inozemstvu. Naročito je Njemačka, u kojoj su hrvatski nacionalisti najradije tražili utočiste, bila u fokusu. Ubojstvo u Wohlfratshausenu je samo jedno u nizu, koje su njemački istražitelji izabrali kao pokazno.

Upravo su hrvatski socijalisti bili ti koji bi najradije spriječili sudski proces u Muenchenu. Donošenjem zakona poznatog pod nazivom Lex Perković pokušali su 2013. spriječiti izručenje obojice optuženih Njemačkoj. Nasuprot tome, desno-konzervativna stranka HDZ vidjela je u tome procesu napokon priliku suočavanja s prošlošću. I njemačko Savezno državno odvjetništvo nije odustajalo sve dok u Hrvatskoj nisu prevladale snage koje su bile za izručenje. Očigledno je da za takvo suđenje u Hrvatskoj još uvijek ne postoje pretpostavke.

S tridesetogodišnjim zakašnjenjem propitkuje se i uloga Njemačke. Jugoslaveni su ubijali Jugoslavene, Nijemci su se uglavnom držali po strani: Od kraja 60-tih do karaja 80-tih godina u Saveznoj Republici Njemačko ubijeno je oko 30 hrvatskih političkih emigranata, ali ni jedan slučaj nije bio razriješen. „Viši interesi“, dali su do znanja tadašnji političari Gerhard Baum (FDP) i Klaus von Dohnanyi (SPD) kao svjedoci u procesu u Münchenu. Willyju Brandtu, Helmutu Schmidtu i u početku Helmutu Kohlu najvažniji su bili dobri odnosi s Jugoslavijom. Jugoslavenski režim je bio na glasu kao prijateljski posrednik prema Istoku.

Jedan u utorak rječiti svjedok izazvao je zbrku. Vinko Sindičić, svojedobno suradnik jugoslavenske tajne službe u Berlinu, ustvrdio je da je optuženi Josip Perković pokušao potplatiti svjedoke kako bi svjedočili u njegovu korist. 1000 eura ovamo, više od 30.000 tamo. Otkuda to svjedok zna? Dotični se je nasmijao na pitanje. „Iz više izvora. Dosta sam rekao.“ Postupak se nastavlja sljedećeg utorka.

Sindičić imenovao ubojice Stjepana Đurekovića, presuda krajem srpnja upitna

Vukušić: Mustač i Perković sudjelovali su u Đurekovićevu ubojstvu tko god da ga je izvršio

Izvor: narod.hr/sueddeutsche.de

Share.

Comments are closed.