DJECA NA MISI’

Bog želi našu djecu u svom domu i dužnost nas roditelja je da ih vodimo u crkvu, čak i onda kada nam se to čini teško

Komičar Tim Hawkins jednom je rekao: “Tko god je napisao pjesmu ‘Easy like Sunday morning’(Lako kao nedjeljno jutro), sigurno nije redovito vodio djecu u crkvu.” Potpuno se slažem s njim. Nema tu ništa lako.

No, poznato nam je kako je malo stvari u ovom životu lako. Bog želi našu djecu u svom domu i dužnost nas roditelja je da ih vodimo u crkvu, čak i onda kada nam se to čini teško. Iako možda nećemo uspjeti čuti niti jednu riječ iz Evanđelja, i možda će nam misa prije izgledati kao da smo sudjelovali u hrvačkom dvoboju nego što smo tiho i staloženo sjedili u crkvenoj klupi, Bog je sigurno zadovoljan jer smo bili spremni žrtvovati svoju udobnost da bismo mu doveli dječicu i svi ga zajedno slavili.

Možda uz ove moje naputke vaš odlazak na misu s obitelji bude za trunku izvodljiviji. Ne obećavam da će se odmah dogoditi čudo, ali će vam sigurno pokoji odlazak na misu biti lakši.

1. Odredite prioritete – Odlazak na svetu misu ne bi nikada trebao biti stvar izbora niti za vas niti za vašu djecu (osim ako netko nije bolestan ili su posrijedi neke druge izvanredne okolnosti). Djeca napreduju uz pomoć određene rutine. Od njihove najranije dobi, jako je bitno svojim ih primjerom naučiti kako je odlazak na svetu misu nedjeljom naprosto nešto što vaša obitelj uvijek čini. Oni će početi to očekivati kao dio svojeg tjedna i nadamo se kako će se jednog dana radovati odlasku na svetu misu.

2. Imajte na umu svoj cilj – Je li vam cilj imati djecu koja se pristojno ponašaju ili djecu koja vole Isusa? Ovdje se ne radi o tome da učimo djecu kako sjediti mirno i tiho sat vremena. To ne bi trebao biti naš cilj. Naš pravi cilj je razviti u njima ljubav za Boga, Njegova sina, i Njegovu Crkvu. Kada budemo imali pred sobom taj cilj, to će nam zasigurno pomoći da ostanemo staloženi i smireni čak i u onim trenutcima kada se naša djeca ne ponašaju kao anđeli. Ako se tada razljutimo i uzrujamo, oni će početi povezivati odlazak na svetu misu s mamom i tatom koji su tada ljuti. No, ako ih smireno poučimo, na taj način će spoznati ljepotu naše vjere.

3. Očekujte i loše dane i ostavite prostor za milost – Baš kao što imamo one dane kada stvari ne idu baš svojim tijekom i tad izgubimo strpljenje, tako i naša djeca imaju dane kada baš i nisu tako poslušna. To je prilika da na njih zazovemo Božju milost.

4. Planirajte i pripremite – Nužno je prethodno se pripremiti za svetu misu, kako na praktičan tako i duhovan način. Objasnite svojoj djeci kako bi se trebala ponašati tijekom mise i razloge zašto je bitno da ta pravila poštujemo. Mojoj djeci je lakše razumjeti kako moramo biti tihi i mirni zato što drugi ljudi mole i slušaju Boga, nego da im jednostavno zapovjedimo da budu tihi i ne miču se. Kako su moja djeca rasla, na putu u crkvu bismo ih pitali da nam ponove ta pravila. To je podsjetnik njima, a ujedno i pouka za onu mlađu djecu. Čitanje misnih čitanja i razgovor o tome prije odlaska na nedjeljnu svetu misu je dobra poduka za vas, ali i za djecu. To će uvelike pomoći djeci da budu pažljivija tijekom mise, jer će bolje razumjeti ono što se na njoj bude govorilo. Ako trebate izaći iz crkve zbog uplakanog djeteta ili pak otići do zahoda s malenim koji se odvikava od pelena, ranije pročitana čitanja mogu vam pomoći da poslije ostanete fokusirani na misi.

5. Vježbajte – Dio pripreme je i vježba. Moja djeca znaju se jako puno zabavljati imitirajući misni obred. Nemamo baš sve fino misno posuđe koje je potrebno, ali neka lijepa vinska čaša i poseban tanjurić mogu dobro doći kao zamjena. To ne samo da će pomoći djeci da nauče sve dijelove svete mise, nego također pomaže upamtiti kada se u misi sjedi, stoji, kleči i šuti.

6. Molite se na putu do crkve – Na putu do crkve, uvijek se pomolimo i zamolimo Duha Svetoga da pomogne našoj djeci kako bi rasli u ljubavi za Boga te bili smireni tijekom mise.

7. Lijepo se odjenite za tu priliku – Odvojite vrijeme kako biste se lijepo sredili jer će to djeci pomoći da nauče važnost svete mise. Nije riječ o odlasku na igru ili u park, nego u Božju kuću gdje nas Isus čeka. Za Njega se sigurno želimo srediti. Čini se kako je djeci to jako bitno i oni to izražavaju tako što poštuju mjesto na koje odlaze.

8. Opskrbite se potrebnim stvarima – Postoje različita mišljenja oko toga što ponijeti sa sobom na misu i moram reći kako su se stvari koje mi nosimo promijenile ovisno o osobnosti svakoga od moje djece. Imamo strogo pravilo da nakon druge godine nisu dozvoljene nikakve grickalice u crkvi. Za bebe i manju djecu tu su pahuljice, ili kašice ili čak i dudica povremeno može pomoći iscrpljenim roditeljima kako bi u miru molili tijekom mise. Također mi ponesemo tri “svete” knjige. Starija djeca već mogu pratiti dječji misal ili Magnificat (mjesečno izdanje misnih čitanja i molitava, op. prev.) (Na kraju članka sam dodala popis triju knjiga koje trenutno nosimo sa sobom u crkvu.)

9. Objasnite dijelove svete mise – Djeca rado sudjeluju u pjevanju kao i u molitvama koje poznaju (to je također dio vježbe). Pomozite im da ne budu samo promatrači, nego da doista sudjeluju u slavlju svete mise. Potiho im objasnite to što se odvija tijekom najvažnijih dijelova svete mise, nešto kao: “Sada kruh postaje Isus! Gledaj, i ti se pomoli da Isus bude i u tebi.” Oni će se početi radovati tim posebnim trenucima u kojima ih približite sebi i podijelite s njima vjeru na posve jednostavan način.

10. Popričajte o misi – Nakon završetka mise ili kasnije tijekom tjedna, uzmite si vremena i popričajte o misnim čitanjima, propovijedi svećenika ili pak o ponašanju djece. Pomozite im da u svojim životima primijene ono o čemu se naučavalo tijekom svete mise. Prođite s njima kroz praktične primjere o tome kako bi mogli svoje ponašanje još poboljšati ili ih pak pohvalite za ono što su dobro učinili.

U svemu ovome upamtite kako će našoj djeci ova pravila biti potrebna samo u jednom kratkom životnom razdoblju. Kao što kaže izreka “Dani su dugi, ali godine su kratke”, i ovo će razdoblje završiti za čas. Nemojte propustiti upijati nevinu i čistu vjeru svoje djece. Promatrajte kako se oni dive i čude Gospodinu i Njegovim čudesnim dijelima. Možda će vas upravo vaša djeca naučiti najvažnije lekcije u životu.

“Djeca plaču, glasna su, neprestano se miču. Ali ono što me doista rastuži je kad vidim kako dijete plače u crkvi, a netko kaže da ga se mora izvesti van. Božji glas je u dječjim suzama: nikada ih se ne smije izbaciti iz crkve.” (papa Franjo)

*** Koje su to knjige koje nosimo sa sobom na misu?

“Molimo krunicu” – prekrasna ilustrirana knjiga koju moja djeca rado listaju tijekom mise, i pritom uče o molitvi krunice, kako je nastala ta molitva i koja čudesa su se dogodila ljudima koji su je molili.

“Katolički sveci za djecu” – moja djeca jako vole učiti o svecima. Oni se nikako ne mogu zasititi tih priča. Svako naše dijete dijeli ime s nekim svecem i zato uvijek pokušavaju što više saznati o “svom” svecu. Ova knjiga daje jednostavne priče i molitve o mnogim njihovim omiljenim svecima, kao što su sv. Dominik, sv. Maksimilijan Kolbe, i sv. Ivan Pavao II.

“Misal za malene” – ovo je meni osobno najdraža knjiga. Misal je dovoljno malen da ga i moj maleni dječak može držati u rukama. U knjizi im pokažemo slike koje su slične onima u našoj crkvi. A starijoj djeci knjiga pomaže pratiti red mise.

Becky Roach | Catholic-link.org

Prijevod: T.S. | Bitno.net

Share.

Comments are closed.