(Damask) “Zašto šute europski biskupi unatoč opasnosti koja se danas i vas tiče?”, pita monsinjor Jean-Clément Jeanbart, nadbiskup Alepa i sam odmah daje odgovor: “Jer žele biti politički korektni. Ali Isus nikada nije bio politički korektan!

Msgr. Jeanbart, nadbiskup Melkitske grkokatoličke Crkve, ujedinjene s Rimom ne govori ovo u dalekoj Siriji, nego u Nancyu u Francuskoj, kako bi ga sigurno čuli u Europi.

U Nancy je nadbiskup bio pozvan od strane francuskog ogranka katoličke udruge za pomoć “Kirche in Not” (Crkva u potrebi), kako bi izvijestio o stanju kršćana na Bliskom istoku. Iz Nancya msgr. Jeanbart je optužio europske biskupe, za šutnju usprkos krvavom progonu kršćana na Bliskom istoku. “Da je Francuska biskupska konferencija imala malo više povjerenja u nas, bila bi bolje informirana.

Nadbiskup kojemu su patnja, rat i progon poznati iz neposredne blizine, teško optužuje europske biskupe. Oni ostavljaju kršćane na Istoku na cjedilu, te zbog njihove šutnje, javnost ne zna u kakvom su položaju i zbog toga podcjenjuju opasnost.

“Zašto je vaše biskupe strah govoriti?”

Odgovornost jednog biskupa sastoji se u tome, da koristi svoj utjecaj, kako bi širio istinu. Zašto je vaše biskupe strah govoriti? Sigurno će ih kritizirati, ali zato bi imali priliku da brane i sebe i istinu. Ne smijemo zaboraviti, da je šutnja ponekad znak odobravanja.”
Doslovno je melkitsko-grkokatolički nadbiskup rekao: “Nije teško odlučiti između Islamske države i Vlade. Mi ne želimo sunitsku teokraciju.” i obraćajući se Europljanima: “Morate konačno otvoriti oči.”

Nadbiskup Alepa opisao je u Nancyu zadnjih pet godina rata u kojima je devastiran njegov grad. Alep je drugi po veličini grad u Siriji i bio je ekonomski i financijski centar zemlje.

Jednostrano izvještavanje na Zapadu

Mons. Jeanbart optužio je zapadne medije, da europskoj publici serviraju isključivo teze i izvještaje Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Sirijsku vladu se može kritizirati, ali na Zapadu “su se malo potrudili biti objektivni“.

Zapad je zločine oporbenih snaga prešućivao, dok u isto vrijeme neprestano osuđuje sirijsku vladu i njezinog predsjednika. Zapamtite: ako mi radije podržavamo vladu, onda je to zato, jer se bojimo uspostave sunitske teokracije, koja nas želi lišiti čak i prava na život u našoj zemlji. Nitko nema pravo odlučivati o tome, tko od Sirijaca smije živjeti u svojoj zemlju, a tko ne. To ne smije čak ni Laurent Fabius koji sebe smatra Bogom Ocem, kad kaže da on može odlučivati tko smije živjeti na ovom planetu.” A po mišljenju francuskog ministra vanjskih poslova, sirijski predsjednik Bashar Assad nema pravo na život.

Kritika nediferencirane europske imigracijske politike

Izlaganje nadbiskupa Jeanbarta pokazuje dubok jaz između visokog klera na Zapadu i na Istoku po pitanju kako odgovoriti na opasnost od Islamske države (IS). Još prije nekoliko tjedana se patrijarh Antiohije i Sirije, glavar Sirijske katoličke Crkve, koja je također u jedinstvu s Rimom, msgr. Ignacije Joseph III. Younan u intervjuu dnevnoj novini Il Foglio, žalio na “nedostatak hrabrosti” kod “nekih zapadnih osoba, svjetovnih i crkvenih” kad se radi o tome da se “genocid nad Kršćanima Bliskog Istoka” nazove pravim imenom.

Nadbiskup Jeanbart je također kritizirao europsku imigracijsku politiku, koja nediferencirano pušta veliki broj muslimana u Europu: “Probudite se konačno! Zar niste vidjeli što se dogodilo u Parizu?

Ne mogu gledati, kako se brišu crkve stare dvije tisuće godina

Svoje izlaganje Jeanbart je završio vapajem za pomoć, kojemu je dodao riječi: “Ne mogu gledati kako naše dvije tisuće godina stare crkve bivaju izbrisane. Radije bih umro, nego da to gledam.

Izvor

(http://www.quovadiscroatia.com/ – Zahvaljujemo našem čitatelju na prijevodu.)

Share.

Comments are closed.