Vodič za poduzetništvo dr. Pavla Brajše
Dr. Pavao Brajša
Dr. Pavao Brajša

Moralno inteligentni poduzetnici, prema Dougu Lennicku, primjenjuju univerzalne moralne principe na svoja stajališta, ciljeve i djelovanja. Smatraju se odgovornima za posljedice svoga djelovanja. Prihvaćaju svoje pogrješke i vlastite nesavršenosti. Brinu se za suradnike, suosjećaju s njima te opraštaju sebi i njima.

Moralni principi pripadaju osnovnoj opremi poduzetnika. Uvažavaju recipročnost i empatiju! Moralno ponašanje biološka je osnova moralnosti, prirođena moralna dispozicija, empatija, osnova moralne inteligencije. Postupanje sa suradnicima onako kako bi i sami htjeli biti tretirani omogućuje harmoničan zajednički život i razvoj poduzetništva. Moralne vrline su mudrost, hrabrost, ljudskost, pravednost i umjerenost. O njihovoj primjeni ovisi preživljavanje i uspjeh poduzetništva. To je jednako važno kao i hrana, piće, disanje i aktivnosti. Ako se primjenjuju, djeluju na zdravlje i sreću kao i zdrava prehrana i tjelovježba.

Moralni kompas su principi, vrijednosti i uvjerenja, prema kojima idu težnje i ponašanja, djelovanja. Ako nije oštećen mozak, svaki čovjek ima razvijenu solidnu bazu tih vrijednosti! Svatko želi biti dobar čovjek. Moralni kompas sličan je u svih ljudi! Počiva na univerzalnim principima.

Smisao života predstavlja ciljeve koji su usklađeni s univerzalnim moralnim principima! Moralan ne znači biti svetac. Moralno inteligentan poduzetnik zadovoljava osnovne potrebe dogovorno, a ne nasilno. Poduzetnik bez ciljeva ne može dati smisao svomu djelovanju! On zadovoljava potrebe u skladu sa svojim moralnim kompasom!

Moralno inteligentan poduzetnik zna što je ispravno ponašanje! Može moralno misliti i djelovati: razvija moralne vrijednosti i uvjerenja! Daje oblik moralnomu kompasu i brine se da ciljevi i njemu odgovaraju. Sposoban je ispravno djelovati prema svojim moralnim principima.

Moralni virusi uzrokuju krivu moralnu usmjerenost, destruktivne emocije! Ograničavaju uključivanje moralne i emocionalne kompetencije. Uzrokuju neutemeljena negativna uvjerenja protivna univerzalnim moralnim principima. Ušuljaju se u čovjeka pa on na svjesnoj razini zastupa prave principe, vrijednosti i uvjerenja, a iza toga prakticira ona suprotna njima.

Moralni virusi u čovjeku čekaju da u teškom momentu zauzmu vlast nad njim! Čovjekove misli treba stalno skenirati na moralne viruse, koji ne mogu preživjeti ako dođu na danje svjetlo!

Izvor: Glas Koncila

Share.

Comments are closed.