Mirko Šarović gnu)
Izvor slike: gnu

BiH je najnekonkurentnija u regiji. Lošijih u regiji od nas nema i točno je da određene procedure traju mjesecima i da su nas prestigli svi, uključujući Albaniju, Kosovo i Makedoniju, rekao je Šarović

Bosna i Hercegovina najlošija je država regije u pogledu privlačenja inozemnih investicija i takvo se stanje više ne može tolerirati, ocijenio je u petak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“BiH je najnekonkurentnija u regiji. Lošijih u regiji od nas nema i točno je da određene procedure traju mjesecima i da su nas prestigli svi, uključujući Albaniju, Kosovo i Makedoniju”, kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Dodao je kako stoga sve razine vlasti u zemlji snose odgovornost što prije identificirati zapreke inozemnom investiranju kako bi se one otklonile. Za početak, smatra Šarović, bilo bi važno pokušati vratiti onu razinu investicija iz inozemstva koja je ostvarivana ranijih godina, a riječ je o iznosu od oko 500 milijuna eura na godišnjoj razini.

“To ovisi o investicijskoj klimi u svijetu, ali i kod nas”, kazao je Šarović.

Branimir Muidža, predsjednik udruge inozemnih poslodavaca u BiH i direkor tvornice cementa iz Kaknja, koja posluje u sastavu skupine HeidelbergCement, podsjetio je kako razina inozemnih investicija u BiH neprekidno opada još od 2008. godine.

Kazao je kako je sve to izravna posljedica loših zakonskih rješenja, ali i kontinuirane političke nestabilnosti u BiH koja izravno odbija potencijalne investitore.

Share.

Comments are closed.