Dok nam prodaju priču o domoljublju i bore se da ostanu u foteljama ova Vlada RH se pokazuje pogubnijom i liberalnijom nego Milanovićeva lijeva Vlada. HDZ-ov ministar Nakić odobrio da abortivne “tablete za dan poslije” mogu kupovati bez ikakvog ograničenja, pa i maloljetnice. (prim. Troplet)

ThinkstockPhotos-480082351

Photo: Thinkstock

MOĆI ĆE IH KUPITI SVATKO

Ministar zdravlja, Dario Nakić (HDZ), dodatno je liberalizirao postupak izdavanja ellaOne i Escapelle – “tableta za jutro poslije”, čime za njihovo izdavanje korisnice više neće trebati obavezno ispuniti upitnik. Tablete koje imaju kontracepcijski i abortivni učinak tako će moći kupiti svatko, pa i maloljetne osobe.

Nakon što je u travnju 2015. odlukom SDP-ova ministra Siniše Varge ukinuto receptno izdavanje ellaOne, obavezni upitnici su predstavljali barem neku razinu – iako nedovoljnu – kojom zdravstveni sustav štiti pacijenata od neodgovornog korištenja toga sredstva. Siniša Varga tada je branio upitnike tvrdeći da je riječ o “hormonskom lijeku koji zahtijeva odgovorno korištenje kako bi se izbjegli eventualni rizici po zdravlje pacijentica. (…) svaki lijek, pa tako i ovaj, treba izdavati kada je on nužan i siguran za uporabu, kako bi se spriječile neželjene nuspojave i zlouporabe.”

Ovaj potezom ministra zdravlja Nakića ne samo da srozava, tj. ukida sve procedure kojima javno zdravstvo štiti pacijenata pri korištenju ovih rizičnih kontracepcijskih i abortivnih sredstava, već kao rizičnu skupinu posebno izlaže maloljetnice, koje će sada bez ikakvih savjeta ljekarnika ili recepta liječnika moći koristitita sredstva. “S obzirom na najnovije stavove struke vezane uz sigurnosni profil izdavanja lijekova ellaOne i Escapelle, koji nisu abortivna sredstva, već odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja navedenih lijekova u gotovo svim državama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno”, stoji u dopisu Ministarstva zdravlja, navodivečernji.hr. S druge strane, upravo zbog zaštite pacijenata, Mađarska je odmah u travnju 2015. propisala da ellaOne i ostali kontraceptivi trebaju biti izdani samo uz recept, dok je poljsko ministarstvo zdravstva dolaskom PiS-a na vlast krajem 2015. u postupku vraćanja obaveznog recepta zbog istog razloga.

Upitnik koji žena iznad 18 godina treba ispuniti za izdavanje kontraceptiva ellaOne bio je na meti feminističkih udruga i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, koje su tražile njegovo ukidanje. “Autonomna ženska kuća Zagreb” čak je predala Županijskom sudu u Zagrebu tužbu protiv Ministarstva zdravlja i Hrvatske ljekarničke komore zbog “povrede prava na jednako postupanje s obzirom na spol i dob pri izdavanju bezreceptne tablete ellaOne”, kojom traže ukidanje takve prakse, što se sada i ostvarilo nesudskim putem.

EllaOne je od travnja 2015. direktivom Europske komisije postala dostupna na tražištu EU bez recepta, ali su države članice na to mogle podnijeti rezerve (kao što je to učinila Mađarska, a sada Poljska): “Kontraceptivna i abortivna sredstva subjekt su specijalnog režima definiranog Direktivom 2001/83/EC koja omogućuje država članicama da za ove proizvode uvedu restriktivne mjere. Ta mogućnost postoji i za one medicinske proizvode koji su odobreni centraliziranim postupkom”, navodi Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane.

Iako se tableta “ellaOne” u marketinške svrhe predstavlja se kao “hitna kontracepcija”, u praksi je ona sredstvo ne samo za sprječavanje ovulacije, već i za prevenciju implantacije embrija, što rezultira smrću embrija, dakle pobačajem, kao što se navodi u znanstvenom članku “Imunofarmakologija ulipristala kao hitnog kontraceptiva”.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Share.

Comments are closed.