Danas kao i jučer od kršćanina se očekuje da živi junački. Junački u velikim bitkama ako je potrebno. Junački – i to će biti normalno – u malim svakodnevnim borbama.

Foto: Shutterstock.com

Došašće je posebno povoljan trenutak da ispitamo kako se borimo protiv svojih strasti, mana, grijeha, loše naravi. Ta borba »je snaga u borbi protiv vlastitih slabosti i jada, hrabrost da se ne preruše osobne nevjere, te smionost za svjedočenje svoje vjere u oprječnoj okolini. Danas kao i jučer od kršćanina se očekuje da živi junački. Junački u velikim bitkama ako je potrebno. Junački – i to će biti normalno – u malim svakodnevnim borbama.«

Borba koju od nas traži Gospodin kroz čitav naš život – a posebno u ovo liturgijsko vrijeme kada nam se on približava u svojemu presvetom čovještvu – mnogo puta će se konkretizirati u odluku koja zahtijeva jakost: možemo odlučiti da ćemo vršiti djela pobožnosti istančanom točnošću, bez da ih iz bilo kojeg razloga odgađamo i bez da ovise o trenutačnom duševnom stanju. Konkretizirat će se zatim u načinu na koji ćemo živjeti ljubav, u želji da ispravimo neuredne vidove karaktera (lošega karaktera), zbog čega ćemo se truditi umnožiti male geste srdačnosti, dobrog raspoloženja, pažnje prema drugima; u vršenju učinkovita apostolata u svojoj sredini; u marljivijoj zauzetosti oko svoje vjerske formacije.

Obično će to biti borba u malim stvarima. »Poslušajmo Gospodina: ‘Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten’ (Lk 16,10). To je kao da nas on podsjeća: bori se bez prestanka u ovakvim pojedinostima, naizgled male važnosti, ali velike u mojim očima; točno izvršavaj svoje obveze; pruži osmijeh kome je potreban, pa i ako ti je duša ožalošćena; posveti molitvi potrebno vrijeme, bez da ga skraćuješ; iziđi ususret onomu tko traži tvoju pomoć; provodi pravdu obogaćujući je milinom ljubavi.«

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

Share.

Comments are closed.