U Makarskoj se tri dana održava 9. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu Domovinski rat – Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu. Dio ovog skupa održat će se i u Mostaru i to 22. ožujka u 16.30 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

domovinski hrvati1

Domovinski rat – Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu, teme su predavanja i radionica, a kojeg organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH. Prvi dan održavanja ovog skupa u Makarskoj pobudilo je veliko zanimanje, nazočili su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH kao i brojni profesori nastavnici povijesti.

“Sigurno je da danas u nastavi povijesti postoji potreba za edukacijom o Domovinskom ratu, s većim brojem nastavnih sati, a i kurikularna reforma ide u tom smjeru, te se ovi skupovi vrlo korisni nastavnicima povijesti, koji ovdje mogu čuti mišljenje znanstvenika, povjesničara, ali i sudionika samih događanja te dobiti izravne informacije. Osim toga, organizirane su i radionice pomoću kojih oni mogu primijeniti sva ta iskustva i vratiti se s novim znanjima u školske sredine”, kazala je Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, a čiju izjavu prenosi Makarsko primorje.

domovinski kosača 2

Među brojnim gostima našao se i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur, koji je prokomentirao da su povijest stvaranja hrvatske države te Domovinski rat ono najelementarnije o čemu bi se trebalo učiti u školama

“Ovo je mjesto na kojem se na kvalitetan način može govoriti  o vremenu koje je sada iza nas, no o kojem se mora prenositi generacijama koje su danas u školskim klupama, kao i onima koje tek dolaze. Što se tiče same teme ovog skupa, Hrvatska se branila i izvan hrvatskih granica i u tom je području Hrvatsko vijeće obrane dalo jedan veliki obol hrvatskoj državi”, kazao je izaslanik predsjednice RH.

Među predavačima su i nekadašnji visoki časnici HVO-a: generali Mario Bradara, Željko Šiljek, Stanko Sopta i Nedjeljko Obradović. Ovogodišnji stručni skup završit će predavanjem ‘Žene u Domovinskom ratu – Žene Dubrovnika’, Marije Slišković i Aide Cvetković.

Izvor: Republika.info

 

NAZOR: Došlo je vrijeme da se u Hrvatskoj govori o zločinima nad Hrvatima u BiH

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Zagreb Ante Nazor izjavio je danas u Mostaru kako je napokon došlo vrijeme da se o Domovinskom ratu govori objektivno i da se na taj način prikažu događaji, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.
– Nažalost, mi u Hrvatskoj ne znamo mnogo o onome što se događalo u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju stradanje Hrvata i zločini koji su počinjeni nad Hrvatima u BiH, i smatram da je došlo vrijeme da se to promijeni – kazao je Nazor u sklopu 9. državnog stručnog skupa za učitelje i nastavnike povijesti na temu „Domovinski rat – Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu“, koji je u ponedjeljak počeo u Makarskoj, a čiji se jedan dio održava danas u Mostaru.

Nazor je naglasio kako je razlog nepoznavanja stanja zapravo loš medijski prikaz bh. rata u Hrvatskoj, te izrazio nadu kako će na Hrvatskoj televiziji ta tema od sada biti drugačije tretirana.

Deveti stručni skup održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijski centra Domovinskog rata Zagreb i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Prvi dan održavanja ovog skupa u Makarskoj pobudilo je veliko zanimanje, nazočili su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH kao i brojni profesori nastavnici povijesti.

– Zadaća naših centara u Zagrebu i Mostaru je prvenstveno prikupljanje gradiva, a na temelju gradiva se onda donose zaključci i naravno da te zaključke treba netko prenijeti, a to su upravo nastavnici koji su za to i školovani. Uz znanstvena istraživanja i prenošenje povijesti, nadam se da će i naša djeca objektivno moći govoriti o povijesti. Ono što je vrlo važno je kurikulum u RH koji je u jednoj fazi provjere, a kako bi napokon sljedeće generacije učenika u Hrvatskoj znale nešto i o Bosni i Hercegovini – kazao je Nazor.

Dodao je kako nažalost zadnjih 50 godina u obrazovnom hrvatskom sustavu to nije bilo tako te da je prilika da se i kroz tu kurikularnu reformu uvede posebna tema koja će govoriti o povijesti Hrvata u BiH.

– Govorimo o istom narodu, dakle o jednom narodu u dvije međunarodno priznate države. To su stvari koje sada treba obraditi jer ako sada to ne promijenimo pitanje je kakva će nam biti budućnost – zapitao se Nazor.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željka Raguža, svrha ovoga skupa je da se kroz obradu tema, kao što su vojne operacije na području BiH, približi stvarnost Domovinskog rata i otkloni niz manipulacija koje su danas prisutne u javnom životu BiH.

– Djeca bi na temelju takvih spoznaja mogla bolje razumijevati našu nedavnu prošlost i razumijevati kakvi su temelji za budućnost svoje zemlje – izjavio je Raguž.

Predavači u Mostaru, koji su govorili o političkom aspektu tijekom rata u Bosni i Hercegovini, bili su predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Rade Bošnjak, bivši član Predsjedništva BiH Franjo Boras i bivši predsjednik Federacije BiH Vlado Šoljić.

Izvor:Poskok.info

Agencija za odgoj i obrazovanje

Program 9. državnog stručnog skupa za učitelje i nastavnike povijesti na temu
DOMOVINSKI RAT – Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu
Makarska, 20. – 23. ožujka 2016.

20. ožujka (nedjelja) 2016.
dolazak sudionika u poslijepodnevnim satima
20,00 – 21,00 radni sastanak organizatora i predavača

21. ožujka (ponedjeljak) 2016.
9,00 – 9,30 svečano otvaranje seminara
9 30 10 15 Politički odnosi RH i BiH i uloga RH u obrani BiH od velikosrpske agresije – predavač . dr. sc. Jakša Raguž
10,15-11,00 Bosanskohercegovački Hrvati u Domovinskom ratu u RH i B i H – predavač Željko Raguž
11,00-11,30 stanka za kavu
11,30 -12,15 Središnja BiH (Žepče, Travnik, Jajce, Kiseljak…) predavač general Mario Bradara
12,15 – 13,00 Operativna zona sjeverozapadna Hercegovina – predavač general Željko Šiljeg
13, 00 – 13,45 Bosanska Posavina – predavač brigadir Ilija Vincetić
13,45 -15,15 stanka za ručak
15,15 -16,00 Dokumenti HVO-a – predavač dr. sc.Ante Nazor
16,00 – 20,00 terenski dio – Povijest Makarske – vodiči profesori povijesti iz Makarske

22. ožujka (utorak) 2016.
9,00 – 9,45 Uzroci hrvatsko-muslimanskog sukoba – predavač dr. sc. Ivo Lučić
9,45 – 10,30 Južno bojište – predavač general Nedjeljko Obradović
10,30-11,15 Oslobodilačke operacije HVO-a s naglaskom na operaciju Maestral – predavač general Stanko Sopta
11,15-11,30 stanka za kavu
11,30-12,15 Haška formula: presude MKSJ-a Hrvatima u BiH i činjenice – predavač Višnja Starešina
12,15 -13,15 stanka za ručak
13,15 – 21,00 terenski dio – Mostar – vodič Željko Raguž (prema dogovorenom programu)

23. ožujka (srijeda) 2016. – primjeri dobre prakse
9,00 – 9,30 Vukovar u srcu, OŠ I. B. Mažuranić, Prigorje Brdovečko, Sandra Debogović prof.
9,30 -10,00 Skriveno djetinjstvo, Tihana Magaš, prof.
10,00 -10,30 Aktivnosti MCDR Vukovar, brigadir Petar Ćavar i Sanja Držajić-Medo, prof.
10,30 -11,00 stanka za kavu
11,00 -11,30 Promicanje vrijednosti Domovinskog rata, bojnik Đuro Škvorc i T. Bogdanović, prof.
11,00 -12,30 Žene u Domovinskom ratu – Žene Dubrovnika , Marija Slišković i Aida Cvetković
12,30 -13,00 evaluacija i zatvaranje Državnog seminara

VODITEU STRUČNOG SKUPA
viši savjetnik Franjo Čičak, prof.

Share.

Comments are closed.