foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Photo: fah

O POTEZIMA NOVOG MINISTRA

Odluka ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije izazvala je velike reakcije u javnosti, ali i različita tumačenja političara i javnih djelatnika, od kojih neki smatraju da se radi o “kulturnoj revoluciji”, dok su drugi optimisti i očekuju da će Hasanbegović na novoj dužnosti promijeniti svoju dosadašnju aktivističku retoriku.

“Kao i prošla, i ova vlada, umjesto ekonomske, nudi kulturnu revoluciju”, prokomentirao je Hasanbegovićev potez nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Hridi Drago Prgomet, dok je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić optimist u vezi s novim ministrom kulture čiji ga je prvi javni nastup impresionirao.

Brojni političari iz redova vladajućih i oporbe te javni djelatnici, koji su u subotu poduprli javnozdravstvenu akciju “Mimozini dani” na zagrebačkom Cvjetnom trgu također su prokomentirali novinarima prve poteze ministra Hasanbegovića, ali i druge aktualne političke teme, poput najave novih zapošljavanja u javnoj upravi te formiranje Vijeća za suradnju, tijela zaduženog za nadzor i promicanje suradnje u provedbi Sporazuma o suradnji u reformskoj vladi,.

Kusić impresioniran Hasanbegovićevim nastupom

Upitan za smjenu Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, akademik Kusić rekao je da nije upoznat s tim slučajem, no da ga je impresionirao Hasanbegovićev prvi javni nastup jučer u Akademiji.

“Njegov govor je bio miran i suzdržan, bio je impresivan”, rekao je.

Upozorio je i da “nas iskustvo uči kako svi ministri mijenjaju retoriku na novoj dužnosti. Kao aktivisti mogli su zastupati isključive stavove, ali na ministarskoj funkciji zastupaju sve građane. To se uvijek na neki način dobro završi tako da bih ja i u ovom slučaju bio optimist”, rekao je predsjednik HAZU-a koji medije smatra velikim dijelom odgovornima za dramatiziranje situacije oko novog ministra kulture.

Prgomet: Ovo je nova kulturna revolucija

Suprotno Kusiću, Drago Prgomet smatra da je na djelu nova kulturna revolucija. “Hasanbegovića će ocjenjivati njegov rad. Kao i prošla, i ova vlada, umjesto ekonomske, nudi kulturnu revoluciju”, istaknuo je Prgomet.

Na novinarski upit, prokomentirao je i najavu novih zapošljavanja u javnoj upravi, rekavši kako se tu “radi o velikom reformskom zahvatu, jer”, kako dodaje, “nije lako zaposliti tisuću ljudi”.

“Svjedočio sam tome da su i ministri iz Mosta to zatražili. S jedne strane se donose odluke da ćete smanjivati troškove, plaće i izdatke zaposlenima, s druge strane povećava se broj zaposlenih u javnim upravama. Očito da svaka nova vlada doživljava vlast kao plijen koji treba međusobno podijeliti”, smatra Prgomet.

Ustvrdio je i da se očigledno odustalo od najbitnije refome koja se trebala odnositi na lokalnu upravu i samoupravu te da se bez te reforme ni jedna druga neće moći provesti.

Komentirajući formiranje Vijeća za suradnju, ocijenio je da je riječ o “paralelnom sustavu odlučivanja koji će samo otežati rad Vlade, koja je u zadnje vrijeme teško donosila odluke o puno jednostavnijim stvarima od onih koje je tek čekaju”.

Josipović: Ministarstvo kulture ne smije biti poprište ideoloških sukoba

Vezano uz Hasanbegovića, bivši predsjednik države Ivo Josipović ocijenio je kako ne bi bilo dobro da Ministarstvo kulture postane poprište ideoloških sukoba. “Mogu samo zaželjeti da se to ne dogodi, a vrijeme će pokazati je li ministar odolio toj napasti”.

Po njegovu mišljenju, novac Ministarstva trebali bi dobivati mediji okrenuti kulturi, ljudskim pravima i znanosti, jer takvi mediji obično nisu komercijalni, a objektivni su i potrebni društvu. “Ne mislim da treba financirati samo lijeve medije, nego i druge”, rekao je Josipović.

Ustvrdio je i kako ga iznenađuje “šutnja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović” koja u zadnje vrijeme o dosta važnih pitanja nije željela govoriti. “Osobno me zanima što predsjednica moje države misli, primjerice, o registru izdajnika. Smatram da ona o tome ne bi smjela šutjeti”, rekao je Josipović.

Što se tiče najave novih zapošljavanja u javnoj upravi, rekao je kako “elementarna matematika govori da se treba suzdržati od povećanja javne uprave”.

Antičević-Marinović: Nova vlast u strahu od građana

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović smatra da su izjave novog ministra kulture zabrinjavajuće, tim više što, kaže, on nije usamljen u njima. Po njezinoj ocjeni, riječ je koordiniranoj akcija kojom se vladajući žele riješiti svih kritičara. “Vlast koja je tek došla na poziciju da upravlja državom, pokazuje veliki strah od svojih građana, što pokazuje da sigurno nije uvjerena u sebe, u ono što radi, a pogotovo u ono što skriva. Mislim da građani to neće dozvoliti, to su već pokazali i to ohrabruje”, rekla je.

Za najavu novih zapošljavanja u javnoj upravi, rekla je da umjesto političkih floskula treba izvršiti dublju analizu i onda vidjeti što nedostaje i hoće li se to moći kompenzirati postojećim kadrom ili novim zapošljavanjem.

“Paradoksalno je da su nam govorili kako ništa nismo uradili, a sada vide da su dobili sređenu situaciju, uređena ministarstva. Mi smo uveli red”, rekla je Antičević-Marinović koja očekuje da neće biti revanšizma po ministarstvima i da će se početi zaista nagrađivati ljude koji rade, a onima koji ne udovoljavaju standardima da će Vlada zahvaliti na dosadašnjem radu.

Kosor: Svaka vlast mijenja ljude

Iz redova vladajućih čuli su se drugačiji tonovi vezani uz slučaj Hasanbegović, pa je saborski zastupnik HSLS-a Darinko Kosor (Domoljubna koalicija) ustvrdio da svaka nova vlast i svaki novi ministar mijenjaju ljude u svom resoru. “Tako je bilo prije pa je tako i sada”, dodaje.

“Pričekajmo saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, koji se sastaje u ponedjeljak u 10 sati. Tada će ministar obrazložiti svoje kriterije saborskom odboru i zastupnicima”, rekao je Kosor.

Vezano uz nova zapošljavanja u javnoj upravi, bio je kategoričan da “neće biti nikakvih novih zapošljavanja”, a ako bude potrebe za novim kadrovima, njih će se povući iz agencija, “kojih imamo oko 200”. Domoljubna koalicija najavila je da će prepoloviti broj agencija, a tamo ima puno stručnih ljudi, zašto bi završili na ulici, rekao je Kosor.

Odbacio je i ocjene da je “nova vlast izazvala previše bure u kratko vrijeme”, a za ostavku Crnoje na dužnost ministra branitelja smatra da je “samo znak demokracije i pokazatelj da nova vlast osluškuje javno mnijenje”. “Sjetite se Zorana Milanovića. Kad je on to osluškivao- nikad. Ova vlast osluškuje, a Crnoja je odstupio kako bi se vlada mogla baviti reformama, a ne njime. Ovo je samo korak u demokratski napredak”, smatra Kosor.

Komentirajući novoosnovano Vijeće za suradnju, istaknuo je da to nije paralelna vlada, a takve su koordinacije, kaže, postojale i u vrijeme prijašnjih vlada, samo pod drugim imenom.

“Normalno da Vijeće neće biti iznad Vlade, ministara niti premijera, njegova je zadnja i tako će i ostati”, poručio je Kosor.

Na upit tko bi mogao biti novi ministar branitelja, nije odgovorio već je rekeo samo da će HDZ predložiti kandidata za novog ministra branitelja, a da HSLS neće sudjelovati u tim dogovorima. “Očekujem da će to biti netko tko je bio u Domovinskom ratu, tko je bio branitelj, tko poznaje tematiku, ali koji ima i političkog iskustva i znanja nastupiti u javnosti”, istaknuo je.

Bandić: Kukuriku koalicija uhljebila 4 do 5 tisuća stranačkih poslušnika

Milan Bandić, čija je stranka “Bandić Milan 365” sklopila sporazum o reformskoj vladi, smatra da nove ljude u javnoj upravi treba zapošljavati samo iznimno, a za eventualni nedostatak kadra – treba “izvući rezerve”.

“Moja je poruka da treba zaposliti postojeći kadar, a ja odgovorno tvrdim da je Kukuriku kolaicija u zadnje četiri godine dovela 4 do 5 tisuća stranačkih uhljeba. Neka ih zaposle i neka rade svoje poslove, ne treba primati nove ljude. Ima viška ljudi u upravi između 15 do 20 posto. Uz njih, treba zaposliti 3 do 5 posto kvalitetnijih ljudi, da se pojača obrazovna struktura. To se pokazalo dobitnom kombinacijom u Gradu Zagrebu”, rekao je Bandić.

Prvi potezi nove Vlade, po Bandiću, traže razumijevanje, a Vijeće za suradnju povećat će transparentnost odluka. “U novog predsjednika ulažem ogromno povjerenje”. Poručuje mu da ljude koje još ne može pronaći unutar stranaka, treba potražiti na tržištu rada. Važno je da budu kompetentni, a ne poslušni. Ja sam zahvaljujući takvoj politici dobio pet mandata, a očekujem i šesti”, rekao je Bandić.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.