Ovaj je grb nedjeljivo vezan uz lik našega sveca te ga se može vidjeti u raznim njemu posvećenim svetištima.

Grb

Hrastov križ, ili križ od žireva, predstavlja drevni grb obitelji sv. Antuna. Plemićka je loza Buglione, podrijetlom iz Lisabona, bila dodijeljena dvoru portugalskoga kralja za različite službe koje su se vršile u vrijeme rata, križarskih vojni te borbe protiv Maura. Ferdinandov je otac za svoga sina sanjao vitešku budućnost, obilježenu slavom i čašću, ali će opredjeljenje za Boga mladoga Ferdinanda, kasnije fra Antuna, ovaj križ iz ratnoga simbola pretvoriti u znak mira i ljubavi.

Ovaj je grb nedjeljivo vezan uz lik našega sveca te ga se može vidjeti u raznim njemu posvećenim svetištima. Sam ga je Antun povezao uz čuveni breve, odnosno, čudotvorni zaziv kojim je on sam tjerao Zloga, služeći se njime u egzorcizmima, kao i protiv zla općenito. Ovim se zazivom njegovi pobožnici redovito služe kao molitvom u vremenima boli, trpljenja ili pak napasti.

Čudotvorni zaziv ili ‘Zaziv svetoga Antuna’

Ecce crucem Domini,

Fugite partes adversae!

Vicit Leo de tribu Iuda,

Radix David.

Alleluia, Alleluia.

 

Evo križa Gospodnjega,

Bježite stranke protivnikove!

Pobijedio je Lav iz plemena Judina,

Korijen Davidov.

Aleluja, aleluja.

Prema narodnoj predaji ovu je kratku molitvu sv. Antun Padovanski dao jednoj siromašnoj ženi koju su mučile napasti. Zaziv je stoljećima bio popularan među franjevcima. Papa Siksto V. dao je molitvu uklesati u podnožje obeliska koji je postavio na Trgu svetog Petra u Rimu 1585. godine.

Bitno.net

Share.

Comments are closed.