radimlja 2016_2   radimlja 2016_4

U subotu, 18. svibnja, na Radimlji kod Stoca održana je komemoracija i sveta Misa za žrtve totalitarnog komunističkog režima u blizini Stoca, gdje je završavao jedan krak Križnog puta. U komemoraciji su sudjelovali i predstavnici HKZ Troplet.

radimlja 2016_3Prije svete Mise na spomen-obilježje svim poginulim vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva općine Stolac, susjednih općina Čapljina, Ravno i Neum, te predstavnici brojnih institucija, političkih stranaka i udruga.

Pred nekoliko stotina vjernika, koncelebriranu svetu Misu predvodio je generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, don Željko Majić.On je u svojoj propovijedi podsjetio na velika stradanja koja su se dogodila na Radimlji i drugim lokalitetima u okolici Stoca, upozorivši kako se ti zločini moraju znanstveno istražiti.

Počasnu stražu pored spomen obilježja činili su članovi HKUD Stolac i HKUD Bosansko izvorno kolo Stolac, a u glazbenom programu sudjelovale su pjevačke skupine iz župe Stolac.

Podsjetimo, prema procjenama povjesničara mikrolokalitet Radimlja je najveće stratište u Hercegovini gdje je nakon II. svjetskog rata ubijeno desetak tisuća ljudi.

HRsvijet/Troplet

Share.

Comments are closed.