Njemački kardinal Walter Kasper je dao intervju o papi Franji i njegovim reformama za njemački list Aachener Zeitung, u kojem je iznio neka stajališta koja su vrlo važna u kontekstu aktualnog stanja u Katoličkoj Crkvi.

Kasper govori o daljnjim planovima reformi u Crkvi i Papinoj namjeri da “ne ostavi sve po starom“. S papom Franjom “stvari nisu više tako apstraktne i prožete sumnjom, kao što je to bilo ranije” u Crkvi.

Na pitanje postoji li novi ton u Crkvi, Kasper odgovora: “Da, novi ton“.

Reagirao je također pozitivno i na pitanje ima li Njemačka biskupska konferencijasada “vjetar u leđa” odgovorivši “svakako” te nastavio, u kontekstu pitanja o rastavljenim i ponovno vjenčanim vjernicima, rekavši da se Franjo složio s njim oko donošenja nekih “humanih odluka“.

Njemački kardinal je podsjetio kako je jednom ispričao Papi slučaj jednog svećenika koji nije zabranio jednoj razvedenoj i ponovno vjenčanoj majci da primi pričest na dan kada je njezina kćerka primala Prvu pričest. Sam kardinal Kasper se složio s odlukom svećenika, rekavši: “Taj svećenik je u potpunosti bio u pravu“…. “Rekao sam to i Papi, a on je potvrdio moj stav [sljedećim riječima]: ‘u ovakvim slučajevima župnik mora donijeti odluku“. Kasper zaključuje: “sada postoji vjetar u leđa koji nam pomaže u rješavanju situacija na ljudski način“.

Kada je riječ o razvedenim i ponovno vjenčanim vjernicima i njihovom pristupu sakramentima, Kasper kaže: “Vrata su otvorena. Ali Franjo nije propisao kako proći kroz njihTu dakle postoji određena sloboda pojedinih biskupa i biskupijskih konferencija. … Ne misle svi katolici onako kao mi Nijemci“, te zaključuje: “Ovdje[u Njemačkoj] može biti dopušteno nešto što je zabranjeno u Africi. S tim Papa daje slobodu djelovanja u različitim situacijama i budućem razvoju.”

U drugom dijelu intervjua, Kasper, pokazuje koliko ga Papa podržava. Na primjer, podsjeća kako mu je Franjo – nakon što je javno pohvalio Kaspera već prve nedjelje svog pontifikata – rekao: “učinio sam Vam promidžbu“.

Kasper je također ispričao kako je on osobno uvjerio Papu da prihvati čast i primi nagradu Charlemagne Prize (jedna od najprestižnijih europskih nagrada). Kasper kaže: “On [Franjo] je ubrzo nakon toga, na pitanje novinara zašto je prihvatio ovu nagradu, odgovorio: To je zbog tvrdoglavosti kardinala Kaspera“.

Kada je govorio o tijeku papinih reformi, kardinal Kasper je priznao da postoji određeni otpor unutar Kurije. Pa kaže: “Ako u vašoj redakciji (govoreći novinaru)netko odjednom sve okrene naopako, bilo bi zasigurno nekog otpora.” Važno je imati na umu da kardinal Kasper ovdje otvoreno priznaje da papa Franjo čini upravo to s Katoličkom Crkvom, naime, okreće sve naopako. (Kao što je Papa jednom rekao u Južnoj Americi: “načinite nered“).

Kasper nastavlja objašnjavajući metodu papinih reformi: “On mijenja mnoge stvari – ali ne samo strukturalno. On također cilja na mentalitet. Samo ako se on promjeni [mentalitet], strukturalne reforme će uroditi plodom. Ali je potrebno vrijeme. Franjo radi na tome.

Izvor

Share.

Comments are closed.