PALIJATIVA - PALIJATIVNA SKRB

Photo:

U OBRANI ŽIVOTA

Naslovljen je C-14, a riječ je o nacrtu zakona kanadske Vlade o izmjeni Kaznenoga zakona i promjenama u nekim normativama, među kojima je i ona koja se odnosi na potpomognuto samoubojstvo. U nacrtu se, među ostalim, predlaže legalizacija takozvane „medicinske pomoći u umiranju“ za sve odrasle osobe koje su – kako stoji u tekstu – „u uznapredovanom razdoblju nepovratnoga slabljenja svojih sposobnosti“, i za koje je smrt predvidljiva u dogledno vrijeme, čak i bez točne prognoze.
Život je svet i valja ga štititi od začeća do naravne smrt, navodi Radio Vatikan.

Kanadska je biskupska konferencija odmah reagirala, te u posebnom priopćenju ponovno istaknula svetost i dostojanstvo ljudskoga života. Potpomognuto samoubojstvo i eutanazija u suprotnosti su s dubokom naravnom sklonošću ljudskih bića da žive i čuvaju život – stoji u dokumentu. Ta je praksa, osim toga, u opreci s odgovornošću ljudskih bića da se uzajamno štite i poboljšavaju kvalitetu zdravstvene pomoći i društvenih usluga koje zaslužuje svaki ljudski život, od začeća do naravne smrti – napomenuli su biskupi.

Nacrt C-14 stavlja u opasnost ranjive osobe

Zbog toga su spomenuti nacrt zakona kanadski biskupi nazvali uvrjedom za ljudsko dostojanstvo, slabljenjem solidarnosti među ljudima, i opasnošću za sve ranjive osobe, a posebno za one starije, zatim za invalide, te nemoćne i bolesne, koji su često izolirani i marginalizirani. Osim toga, Crkva u Ottawi upozorava na kršenje nepovredive dužnosti zdravstvenoga osoblja u skrbi za bolesnike, kao i odgovornosti zakonodavaca i građana u pružanju i jamčenju zaštite svima, a posebno slabijima.
Palijativna skrb i sloboda savjesti za liječnike

Biskupi su stoga potaknuli savezne, pokrajinske i teritorijalne zakonodavce da uvijek štite i brane život, obnavljajući napore kako bi se zajamčio pristup palijativnoj i kućnoj njezi, te kako bi se zaštitila sloboda savjesti zdravstvenih djelatnika i ustanova koji odbijaju obavljanje eutanazije i potpomognutoga samoubojstva. Valja podsjetiti na kraju da Nacrt zakona C-14 slijedi nakon odluke kanadskoga Vrhovnog suda, donesene početkom 2015. godine, o legalizaciji i odobrenju širem pristupu eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu.

Izvor: narod.hr/Radio Vatikan

Share.

Comments are closed.