Rad

U svima nama postoji potreba da uvijek težimo boljem, većem, značajnijem, kvalitetnijem, naprednijem. Naravno, kod svakoga varira intenzitet tih osjećaja, ovisno o čemu se točno radi, no zajedničko nam je svima da želimo nešto bolje od onoga što već imamo. Oduvijek je pitanje kako to učiniti, kako ostvariti više i bolje nego (do) sada.

Da bismo ostvarili ono što je potencijalno „najbolje“, možda je upravo to „kako“ nešto napraviti glavna smetnja. Uspjeh se krije u odgovoru na „zašto“: zašto radimo, što nam je cilj, čemu težimo, u čemu vidimo svoju svrhu? „Zašto“ zapravo određuje „kako“ radimo, odnosno „kako“ proizlazi iz „zašto“. Odgovoriti na „zašto“ znači pronaći smisao svog rada. Kad pronađemo svrhu svog rada i budemo imali osjećaj da sudjelujemo u stvaranju nečeg većeg od sebe samih, lakše ćemo pronaći prave metode rada, tj. rješenja „kako“ raditi bolje i ostvarivati više. Tom Peters (poznati autor iz područja menadžmenta i poslovne izvrsnosti) u svojoj knjizi u Potrazi za izvrsnošću ističe to više puta, služeći se, između ostalog, i ovim citatom: „Trajna predanost zadatku postiže se isključivo njegovanjem stanja duha na kojem počiva unutarnja motivacija.“ Takva transformacija u načinu rada najboljih tvrtki danas prenosi se i na promišljanje o osobnoj produktivnosti.

Fokusiranje na smisao rada daje nam priliku za ostvarenjem onoga što je najbolje u nama.

  • Ako smo vođeni smislom, naši napori neće završavati razočaranjima, nezadovoljstvom, osjećajem tjeskobe i neuspjeha, nego će biti uvijek nove prilike za izgradnju, učenje, napredovanje i uspjeh (po vlastitoj mjeri).
  • Fokus na svrhu dovest će i do prirodne raspodjele resursa, odgovarajućih ušteda i smanjenja nezadovoljstva jer ćemo imati i puno čišći pogled na odabir metoda i zadataka za ostvarenje ciljeva fokusirajući se na bitno (smisleno).
  • Ostvarenje jednog cilja bit će tek dio cjelokupne slike koju nastojimo ostvariti, a ono što će se činiti kao neuspjeh bit će samo manja prepreka na putu nadahnuća. Imajući na umu viši cilj kojem doprinosimo, drugačije ćemo gledati na „probleme“, a poneke smetnje na putu promatrat ćemo bez preuveličavanja.
  • Radimo li kao da sudjelujemo u ispunjavanju smisla, rad nas neće toliko umarati. Sudjelovanje u ispunjavanju smisla oslobađa puno kreativne energije, nadahnjuje, tjera naprijed i rađa zadovoljstvo koje opet dovodi do boljeg rada.
  • Usmjereni na svrhu, uživat ćemo na cijelom putu uspjeha, a ne samo kad stignemo na zacrtani cilj. Doživljaj (ne)uspjeha bit će zdraviji, ponizniji i zahvalniji.

Budući da smo blagoslovljeni brojnim sposobnostima i talentima, pravo je čudo što u radu i angažmanu (bilo poslovnom, bilo privatnom ili nekom drugom), uspijevamo pronaći toliko tereta, nezadovoljstva i napora. Rad je čovjeku prirodan, baš kao i ljubav. Kao što čovjek prirodno zna istinski ljubiti tako zna i dobro raditi, samo to treba osloboditi, samo treba dati prostora smislu.

Smisao je istinska motivacija uspješnih ljudi. Osjećaj sudjelovanja u traženju smisla najveći je izvor nadahnuća. Tko radi za smisao, ni nakon najvećeg uspjeha nije prazan, nego tek nahranjen, potaknut ići dalje, stvarati više.  Stoga: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima.“ (Kol 3,23)

Sanja Martinović/Bitno.net

Share.

Comments are closed.