Piše: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Upravo prema priželjkivanjima oporbe i prema navijačkim prognozama odvija se još nezavršeni proces formiranja vlasti, koji je, naime, sav u znaku neprestanih trzavica, mučnog dogovaranja, očitog nepovjerenja, rezervnih opcija i prigušenog nezadovoljstva. Sam vrh kojega čini trioTihomir Orešković, Tomislav Karamarko i Bože Petrov u nekoj zadimljenoj seoskoj krčmi Dalmatinske zagore igraju trijumf (kombinacija briškule i trešeta) za koji je karakteristično da svatko igra protiv svakoga, vjerujući, dakako, u vlastito lukavstvo i sreću, dok im kibiceri vire prekoramena.

Brkićeva točka na i

Smjena šefa Sigurnosno obavještajne agencije Dragana Lozančića još je otvorena. Premijer tihom opstrukcijom već donesene predsjedničine odluke kao da želi dati do znanja kako i on postoji.

Predsjednica ima Karamarkovu, a premijer Petrovljevu potporu. Trzavice su se između Mosta i HDZ pojavile i oko otvaranja mogućnosti slanja vojske na granice. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odbio je zahtjeve šefa HDZ i prvog potpredsjednika Vlade o smjeni nekih ljudi u svom resoru. Određeno nezadovoljstvo pojavilo se i kad je Orešković za svog za koordinatora izabrao Jakšu Puljiza, vice-ministra iz prethodne Vlade.

Ni oko promjena na HRT-u nije išlo sve baš glatko, a još će teže ići planirane promjene u velikim javnim poduzećima. Što li će tek biti kad na dnevni red dođu reformski zakoni?

Točka na i (barem za sada) je odustajanje HDZ-ova kandidata Milijana Brkića od kandidature za mjesto ministra branitelja, nakon Mostova protivljenja, nakon Oreškovićeva držanja na ledu te nakon što se pojavilo čak deset pretendenata na tu funkciju. Indikativne su njegove riječi iz obrazloženja o povlačenju, kao: „nemilosrdno političko prepucavanje“, te „talac neodgovornog dijela medija i politike“. Nije izostala ni ironična zahvala na račun premijera zbog „pokazanog senzibiliteta za braniteljsku populaciju“.

Rezervne opcije

No najveći lom ipak se dogodio koncem prošloga tjedna kad su zastupnici Mosta kao dio vladajuće koalicije zajedno s oporbom napustili saborske klube i tako srušili kvorum, što je gotovo nezabilježen slučaj u kratkoj povijesti naše parlamentarne demokracije.

U Mostu, ta je priča poznata od početka, nisu složni. Ali i dijelovi Domoljubne koalicije, koji bez HDZ nikada ne bi ušli u Sabor, počinju se joguniti. Darinko Kosor je već izjavio kako je ovaj sastav Vlade tek za prvo poluvrijeme. Ti su prosvjedni glasovi vjerojatno namijenjeni vlastitom stranačkom tijelu i umirivanju nezadovoljnih pojedinaca u njemu.

I kao da svi traže neke rezervne opcije. Most u SDP, HDZ u HNS-u, Orešković u Tevi. Ili, svi skupa u novim izborima. No tu bi se mnogi mogli preračunati.

Share.

Comments are closed.