Španjolski kardinal Antonio Canizares iz Valencije se našao na udaru zbog izricanja upozorenja o “gay imperiju”, te jer se u nedavnoj propovijedi usudio progovoriti o opasnostima “rodne ideologije”, pa LGBT udruge prijete da će ga tužiti zbog “govora mržnje”.

Španjolska se općenito smatra jednom od naj ‘gay-friendly’ država na svijetu, a antidiskriminacijski zakoni, koji uključuju kazne za “homofobne izjave” su na snazi još od 1996. godine.

U obrani kardinala se međutim citira najnoviji dokument papa Franje o obitelji, koji također brani tradicionalni brak i kritizira rodnu ideologiju, uz očitu implikaciju da- ako je španjolski prelat “homofoban”, onda je to i papa.

Canizares, bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata,održao je homiliju 13. svibnja na lokalnom katoličkom sveučilištu, za vrijeme mise zahvalnice za kraj školske godine u Institutu Ivana Pavla II, koji je inače posvećen obitelji.

U svom izlaganju, pod nazivom: “U obrani i potpori obitelji“, Canizares je izjavio da se “budućnost društva odigrava obitelji“, i zbog toga je postao meta.

S jedne strane, ona [obitelj] je najcjenjenija, barem u anketama, pa čak i među mladima, društvena ustanova, ali je potresena do temelja s ozbiljnim, bilo jasnim ili suptilnim, prijetnjama.

– izgovorio je kardinal.

Imamo zakonodavstvo koja se protivi obitelji, također djelovanje političkih i društvenih snaga, uz dodatne pokrete i akcije gay imperija, te ideje poput radikalnog feminizma, ili najopasnije od svega, rodnu ideologiju.

Ubrzo nakon same mise, nekoliko LGBT i feminističkih organizacija najavilo je da će službeno podnijeti prijavu “Uredu za zločin iz mržnje“.

Tehnički gledano, oni namjeravaju optužiti kardinala Canizares zbog “apologie“, termina koji se u španjolskom zakonu koristi za poticanje kaznenog djela.

Vidjevši reakcije, Canizares je odlučio objaviti propovijed u cijelosti, s pripadajućom bilješkom koja glasi: “Je li homofobno braniti obitelj?

U svom pismu, kardinal je rekao kako ga “cenzura i osuda”, koje dolaze od nekih medija, te napadi organizacija i političara, zapravo podsjećaju na “faze iz naše povijesti” kada su se homilije i propovjednici bili “cenzurirani i osuđeni.”

Ali, nije se kardinal tu zaustavio. U nedjelju je pozivao katolike na neposluh onim zakonima za koje vjeruje da nisu pravedni, a temeljeni su na “najdestruktivnijoj ideologiji čovječanstva u čitavoj povijesti, a to je spolna ideologija, koju globalne sile pokušavaju nametnuti kroz manje više prikrivene zakone, koji se ne smiju poštovati“.

U svojoj propovijedi na svetkovinu Tijelova, Canizares je također poručio kršćanima:

Obvezujemo se da ćemo svjedočiti Božju prisutnost u svijetu. Ne bojte se govoriti o Bogu ili nositi obilježja svoje vjere uzdignute glave.

Upozorio je tada i da “javni prostor nije neutralan“, što se očituje u činjenici da se

u mnogim mjestima čuju diskvalifikacije i napadi na kršćansku vjeru i Crkvu; te stalni napadi na vjersku slobodu.

Te skupine, rekao je, žele vidjeti vjeru i Crkvu “ograničenu isključivo na privatni prostor”.

Važno je napomenuti da se u Valenciji trenutno raspravlja o onome što lokalni mediji opisuju kao “zakon o transseksualnosti”, kojim bi se omogućilo da već maloljetna djeca mogu kirurški mijenjati spol bez suglasnosti roditelja, a država bi dakako platila za pothvat.
U Zakon se također želi uvesti obveza da se u školama ući kako je “spolnost fluidna”, te da, ako ona želi, “djevojka može imati penis.” Ako odbiju, škole će izgubiti sva sredstva javnih financiranja, a mogu biti kažnjene i sa 45.000 eura za svaki prijavljeni slučaj kršenje novog pravila.

Protivnici novog zakona o obrazovanju govore kako se krše temeljna prava roditelja na odlučivanje o školovanju njihove djece te da se protivi religijskom identitetu samih škola.

Izvor

Share.

Comments are closed.