Prizemlje zgarde Predsjedništva BiH. Foto: Avaz

Sarajevski Dnevni avaz objavio je opširan članak o zgradi u kojoj je smješteno Predsjedništvo BiH, koja je inače nacionalni spomenik kulture BiH.

Tekst je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, ilustriran fotografijama iz kojih bi se prije moglo zaključiti da se radi o nekoj napuštenoj sraćari nego objektu u kojem je smješten kolektivni šef države BiH.

predsjednistvo jadno 5
Oronula fasada na zgradi Predsjedništva BiH

U najkraćem podrumske prostorije, u kojima je bio smješten Arhiv BiH, nakon što su ih molotovljevim koktelima prošle godine zapali prosvjednici i dalje su crne od dima, a u njima je razbacani namještaj, dokumentacija i knjige.

Potkrovlje prokišnjava, a vodu koja curi kroz krov hvataju u kante, postoji opasnost i da se potkrovlje uruši, fasada zgrade sa stražnje strane uveliko je oronula, žale se reporteru Avaza Senad Kapo, stručni suradnik za sigurnost, i Branimira Vasković iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

predsjednistvo jadno 4
Potkrovlje Predsjedništva BiH

Vele kako su svi dosadašnji tenderi za obnovu zgarde propadali, jer se na natječaj nisu javljale tvrtke koje imaju dozvolu za rekonstrukciju nacionalnih spomenika kulture. Nije posve jasno zbog čega su se iz zajednički službi odlučili požaliti jednom dnevnom listu na uvijete u kojima radi tročlani šef države. Očekuju li možda sažaljenje građana i prikupljanje donacija za obnovu zgrade Predsjedništva? Ili, možda žele poručiti ojađenim građanima: Šta više kukate, kao da je nama lako, pa vidite u kavim uvijetima radi naše Predsjedništvo.

Nakon objavljenog članka, običnim ljudima ostaje zapitati se što očekivati od države koja nije u stanju obnoviti ni zgradu šefa države, piše HMS.

predsjednistvo jadno3
Vasković i Kapo, neoronuli službenici Predsjedništva BiH

Podsjetimo zgrada Predsjedništva BiH izgrađena je u vrijeme austrougarske uprave, kao zdanje Zemaljske vlade za BiH, a projektirao ju je arhitekt Josip Vancaš, nakon odobrenja za gradnju koje je na najvišem mjestu priskrbio Benjamin Kallay, ministar Zajedničkog ministarstva financija.

Od završetka radova 1886. godine u zgradi djeluju ključna tijela vlasti i razne državne institucije, kako za austrougarske vlasti tako i u vrijeme potonjih režima. Nekoliko puta je dograđivana i restaurirana, zadnji put nakon rata 1992./95. godine.

Nacionalni je spomenik BiH od 2009. godine./HMS/

Share.

Comments are closed.