Ivana Petrović: Dok Hrvati iz BiH u Hagu još čekaju na presudu, Šešelj će ju dočekati na slobodi

ivana petrović
Photo: fb

ZAŠTO VLADA NE REAGIRA?

Presuda za ratne zločine haškom optuženiku Vojislavu Šešelju bit će izrečena i bez njegove nazočnosti 31. ožujka ove godine u 10 sati, priopćio je u srijedu Haški tribunal (ICTY) i pozvao Šešelja da do 22. ožujka pismeno izvijesti ICTY želi li pratiti izricanje presude posredstvom video veze iz Beograda.

U obrazloženju odluke ICTY-a navodi se da će presuda biti izrečena “unatoč odsustvu optuženog”, ali “ne zato što se njegova nazočnost ne zahtjeva”, već zato što on to odbija i “što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju”.

Odluku je komentirala Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Novoj TV na Facebooku:

“Odluka suda u Haagu da Šešelju objavi presudu in absentia a da se pritom Šešelj mora izjasnit hoće li presudu pratit video linkom iz Beograda ili ne je sramota za sud i Ujedinjene narode! Sramota za međunarodnu zajednicu i međunarodno pravo ! Halo, Pantovčak, Banski dvori, Zrinjevac, Gajeva – ima li koga???!!!! Gdje su vam izvanredna obraćanja??? Po pravilniku o postupku i dokazima optuženi mora bit na objavi presude u Haagu! Jeste svjesni koje reperkusije ovo može imat? Ponajprije za žrtve – obitelji pobijenih Hrvata te političke također. Zar naša vlast ne razumije da je ovo i oblik političkog pritiska na RH koji dolazi iz same EU? I to od naše zemlje “prijateljice”! Umjesto da se bavite glupostima bavite se i sudom u Haagu. Pa još čeka presuda za Hrvate iz BiH! Imate li uopće informacija što se tamo događa?! Ako nemate onda ću vam reći: raspitajte se i to pod hitno!”.

Prisjetimo se, Haški tribunal je Vojislavu Šešelju, koji se dragovoljno predao 24. ožujka 2003., sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana djela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru Haškog suda Šešelj je bio je do početka studenog 2014. kada je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga, uz obvezu Srbije da Šešelj bude na izricanju presude.

Tužitelji su u završnoj riječi u ožujku 2013. za Šešelja zatražili kaznu od 28 godina zatvora, dok je on, koji se branio sam, zahtijevao oslobađajuću presudu.

Prije nego je pušten na privremenu slobodu, Šešelju su liječnici u Den Haagu dijagnosticirali tumor na jetri, a 12. studenog 2014. se poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi, ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag, gdje mu ni nakon 11 i pol godina koliko je do tada trajao sudski proces, još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine.

U međuvremenu, nakon intenzivne terapije, Šešelj je sredinom siječnja 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetri, te da je on sad “najzdraviji na srpskoj političkoj sceni”.

Zagreb, 09.10.2015 - Zapoèeo je dvodnevni "okrugli stol" pod nazivom "Hrvatska može bolje: Kako popraviti stanje u ribarstvu i poljoprivredi" koji organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašiæ (na fotografiji) a sve vezano za male ribare u velikim egzistencijalnim problemima i tradicionalno ribarstvo, tradicija koja umire. Putem video snimke prisutnima su se obratili europarlamentarci Peter Van Dalen (Nizozemska) i Ian Duncan (Škotska). Govorili su Ruža Tomašiæ, Alen Soldo, Anita Gulam Laliæ, te europarlamentarci James Portus (Engleska, Michael Park (Škotska), Ana Fotyga (Poljska) i Karlo Magdiæ, ribar sa otoka Pašmana. Moderirao je Mate Mijiæ, voditelj EU ureda Ruže Tomašiæ. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ ZK

Photo: fah

Tomašić: Suđenje Šešelju je lakrdija kojom se sud ruga žrtvama srpske agresije na Hrvatsku

“Republika Hrvatska mora odlučno reagirati povodom skandala s izricanjem presude Vojislavu Šešelju, uputiti prosvjednu notu Srbiji te zatražiti od Europske komisije da najnoviju manifestaciju srbijanske nesuradnje s Haškim tribunalom uzme u obzir u daljnjim pregovorima te zemlje o članstvu u Europskoj uniji”, upozorava Ruža ,Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

“Ovakvim popuštanjem Šešelju i Srbiji sud se otvoreno ruga žrtvama srpske agresije na Republiku Hrvatsku, umanjuje važnost pravnog rješavanja ratnog nasljeđa na području bivše Jugoslavije i nastavlja s rušenjem vlastitog ugleda u očima obitelji žrtava, ali i svih građana Hrvatske i svijeta.”

“U svom kapacitetu zastupnice u Europskom parlamentu uputit ću prioritetno pitanje Europskoj komisiji kojim ću tražiti jasnu osudu ovakvog ponašanja Srbije i uzimanje ovog konkretnog slučaja nesuradnje s ICTY-em u obzir prilikom nastavka pregovora o članstvu Srbije u Europskoj uniji”, ističe Tomašić.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu podsjeća da je ICTY u srijedu 16. ožujka objavio kako će presuda Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. ožujka unatoč odsustvu optuženog, “ali ne zato što se njegova nazočnost ne zahtijeva, već zato što on odbija nazočiti izricanju, a srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju”, zaključuje Ruža Tomašić.

Izvor: Narod.hr

Izvor: narod.hr

Share.

Comments are closed.