migranti, izbjeglice faH)
Izvor slike: faH
MIGRANTSKA KRIZA

Ranije u petak austrijski mediji su izvijestili da vlada planira pooštriti kontrole na tom graničnom prijelazu 1. lipnja. To u izjavi nije navedeno

Italija i Austrija pojačat će suradnju i kontrole na zajedničkoj granici kako bi zajamčile slobodno kretanje na prometnom prijelazu u Alpama tijekom očekivanog vala migranata ovoga ljeta.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano i njegova austrijska kolegica Johanna Mikl-Leitner sastali su se u Rimu tjedan nakon što je Austrija zaprijetila razmještanjem vojnika na prijelazu Brenner kako bi spriječila prelaske migranata.

Ministri su se složili da će pojačati suradnju kako bi “zajamčili fluidnost kretanja na prijelazu Brenner i očuvali slobodu kretanja zajamčenu Schengenom”, rekli su ministri u zajedničkoj izjavi.

Ranije u petak austrijski mediji su izvijestili da vlada planira pooštriti kontrole na tom graničnom prijelazu 1. lipnja. To u izjavi nije navedeno.

Kako je balkanska migrantska ruta zatvorena sporazumom Europska unija-Turska, broj dolazaka migranata u Italju morskim putem mogao bi se udvostručiti na 300.000 u usporedbi s lanjskim podacima, rekla je austrijska ministrica uoči posjeta Rimu u četvrtak.

“Potrebne su određene mjere… kako bi se osigurao slobodno kretanje na Brenneru”, rekla je Mikl-Leitner nakon sastanka u Rimu, a prenijela je agencija APA.

“Talijanska vlada mora osigurati da sve izbjeglice bude registrirane u sabirnim centrima i smještene u blizini. Mora se poslati jasan signal da izbjeglice ne mogu birati gdje će biti registrirane”, kazala je ona.

Italija je pristala uspostaviti sabirne centre u kojima će se migranti nalaziti dok ne pristanu da ih se identificira, ali je rekla da nakon identifikacije neće držati migrante u “koncentracijskim logorima”.

U izjavi se sabirni centri ne spominju, ali su obje zemlje rekle da se mora provesti “ambiciozna reforma” tzv. Dublinskih pravila prema kojima migranti moraju zatražiti azil u prvom zemlji EU-a u koju su ušli.

Europska komisija je predstavila prijedlog reforme pravila azila u srijedu.

Share.

Comments are closed.