BiH zastava wiki)
Izvor slike: wiki
‘NE’ SAMOZVANIM TUMAČIMA

‘Paradžemati’ su ocijenjeni kao rasadišta ekstremizma i radikalizacije što je provode imami koji odbijaju priznati autoritet IZ u BiH

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini upozorila je kako neće dopustiti samozvanim tumačima islama da određuju njeno mjesto i ulogu u toj zemlji niti će odustati od zahtjeva da se raspuste sve paralelne zajednice koje okupljaju muslimane izvan zakonom uređenih struktura.

Na mrežnim stranicama IZ u BiH objavljen je odgovor na zahtjev što ga je 19. veljače uputila ‘koordinacija nezavisnih džemata’ tražeći da s reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem pregovara o zahtjevu poglavarstva IZ da se takvi džemati do kraja veljače raspuste ili integriraju u zakonite strukture.

‘Paradžemati’ su ocijenjeni kao rasadišta ekstremizma i radikalizacije što je provode imami koji odbijaju priznati autoritet IZ u BiH, a zagovaraju radikalna tumačenja muslimanske vjere.

IZ u BiH je zahtjev za pregovore o odluci kojom je zatraženo raspuštanje takvih ‘paradžemata’ dobila s internetske adrese stanovitog Fatmira Alispahića, koji se ranije predstavljao kao novinar i publicist, a u javnosti je ostao poznat po zagovaranju radikalnih nacionalističkih stajališta koja su graničila sa šovinizmom.

Kao supotpisnici poziva na pregovore navedeni su javnosti nepoznati Izet Hadžić, Emir Čajić Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić. Najavili su kako će u svakom slučaju doći u Sarajevo 27. veljače kako bi javnosti predstavili svoje argumente u prilog očuvanja ‘paradžemata’.

Uz konstataciju kako zapravo nije jasno u čije ime Alispahić točno govori i kakva je njegova pozicija u odnosu na šezdesetak ‘paradžemata’ koliko ih ima u BiH, iz Islamske zajednice su mu ipak izravno odgovorili kako se neće dati ucjenjivati.

“Islamska zajednica neće ni sa kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u BiH, a pogotovo ne s nekim tko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da svi takozvani ‘džemati’, koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice, budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim pa ni s vama, niti članovima navodne ‘koordinacije'”, poručili su iz IZ u BiH.

Alispahić je u svom pismu optužio IZ u BiH da svojim odlukama o zatvaranju ‘paradžemata’ potiče međubošnjački sukob.

Islamska mu je pak zajednica odgovorila kako bi on i njegovi sljedbenici prije izricanja takvih optužbi morali jasno dignuti glas protiv “nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji monstruoznim zloporabama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve”.

Share.

Comments are closed.