Andrija Mohorovičić je otkrio da u utrobi Zemlje postoje dva sloja, kora i plašt, čija je granica nazvana Mohorovičićev diskontinuitet (ili skraćeno Moho).

U Voloskom pokraj Opatije 23. siječnja 1857. godine rođen je jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena – Andrija Mohorovičić . Njegovo otkriće da Zemljina utroba nije homogena, nego da postoje barem dva različita sloja (kora i plašt) smatra se najvećim znanstvenim otkrićem do kojeg je ikada došao neki znanstvenik radeći u Hrvatskoj. Po njemu je ta granica kore i plašta dobila naziv Mohorovičićev diskontinuitet (ili skraćeno Moho).

slika: www.slideshare.net

Zanimljivo je da se Mohorovičić isprva bavio meteorologijom i da je 1892. postao upravitelj meteorološkog opservatorija na zagrebačkom Griču. S vremenom se počeo zanimati za seizmologiju i uspio je nabaviti prve seizmografe u Zagrebu. Do svog je najvećeg otkrića došao kad je proučavao seizmografske zapise nastale za vrijeme potresa u Pokupskom 1909. godine. O tom je potresu skupio zapise iz više europskih seizmoloških postaja. Otkrio je diskontinuitet u Zemljinoj unutrašnjosti na osnovu različitog širenja potresnih valova.

Danas se slični slojevi na Mjesecu i Marsu također zovu po njemu. Koliko je cijenjen u svjetskoj znanosti pokazuje i činjenica da je po Mohorovičiću nazvan jedan krater na Mjesecu i jedan asteroid (8422 Mohorovičić).

Andrija Mohorovičić umro je 1936. godine u Zagrebu, a pokopan je na groblju Mirogoj.

Izvor: povijest.hr

Share.

Comments are closed.