EU social-democrats leaders meeting in Paris

Photo: fah

LJUDSKA PRAVA I VIZE

Francuski predsjednik Francois Hollande isključio je u subotu mogućnost i najmanjeg ustupka Turskoj glede ljudskih prava ili boravišnih viza za njezine građane u Europskoj uniji u zamjenu za jamstva o kontroli priljeva migranata.

“Ne smije biti ustupaka u području ljudskih prava ili kriterija oko liberalizacije viza”, izjavio je on novinarima prije nego se 17. i 18. ožujka u Bruxellesu nastave teški pregovori na vrhu između Ankare i 28 zemalja EU-a.

Francuski predsjednik izjavu je dao po završetku sastanka u Elizejskoj palači s petnaestak europskih socijaldemokratskih čelnika.

Nacrt sporazuma EU-Turska o migrantima, skiciran na prvom summitu 7. ožujka, izaziva pitanja o njegovoj spojivosti s ljudskim pravima.

UN je u četvrtak ocijenio “ilegalnim” predviđena kolektivna protjerivanja te se nekoliko zemalja među 28 članica EU-a zabrinulo zbog mogućih kompromisa s islamsko-konzervativnim režimom Ankare. Nacrt zabrinjava i tursku oporbu.

Zamišljen da pruži odgovor na kaotičan priljev izbjeglica prema Europi, planom se predviđa ponovno primanje u Tursku svih migranata koji su ušli ilegalno u Grčku, uključujući sirijske azilante koji bježe od rata u svojoj zemlji.

U zamjenu, Europljani bi se obvezali za svakog Sirijca vraćenog u Tursku prihvatiti jednog azilanta na svoj teritorij.

Turska zahtijeva udvostručavanje od tri do šest milijardi eura pomoći koju EU nudi za prihvat Sirijaca koji bježe od rata.

Ankara također traži da se od kraja lipnja ukinu vize njezinim državljanima za ulazak u EU kao i otvaranje novih pet poglavlja u pregovorima oko njena primanja u EU, koji su otvoreni još 2005. godine.

Izvor: Narod.hr/h

Share.

Comments are closed.