GONG želi uvesti cenzuru svim neistomišljenicima

Koliko su “profesionalni” pokazuje i činjenica da su naveli jednu od kategorija „povijesni revizionizam i rehabilitacija ustaškog režima“, znači uključili su povijesni revizionizam ustaštva, ali ne i fašizma i komunizma.

GONG je objavio “Izvještaj o praćenju diskriminatornog govora i govora mržnje u studenome 2015.” koji na temelju pet točaka analizira “aktere i medije koji u avnost plasiraju nekorektne, diskriminatorne i stereotipizirajuće izjave i napise”. Ipak, radi se o pristranom i nestručno napisanom izvještaju koji je napisan kao pokriće za zastrašivanje neistomišljenika.

Među kategorijama izbjeglička kriza i migracije u Europi, LGBTIQ osobe i njihova prava, rod i politička participacija, identitet i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te povijesni revizionizam i rehabilitacija ustaškog režima, našao se i narod.hr, pod kategorijom rod i politička participacija.

“Kao medij inicijative U ime obitelji, portal Narod.hr se često angažirano bavi temama seksualnih i reproduktivnih prava; tako je intoniran i članak „Posljedica surogatstva: Sutkinja oduzela dijete ‘homofobnoj’ mami i predala ga gay paru“, prikazujući slučaj spora između surogat-majke i biološkog oca kao „rezultat dozvoljenosti i legalnosti surogatstva“ uopće”, navode u svom izvještaju, time se osvrćući na članak Posljedica surogatstva: Sutkinja oduzela dijete ‘homofobnoj’ mami i predala ga gay paru.

Što je sporno?

U samom naslovu izvještaja spominju se diskriminacija i govor mržnje. Radi se o vrlo ozbiljnim kvalifikacijama, ali ostaje nejasno po čemu je bilo što u članku objavljenom na narod.hr diskriminatorno ili govor mržnje, s obzirom da u “profesionalno” napisanom izvještaju iz GONG-a to ne navode.

Koliko su “profesionalni” pokazuje i činjenica da su naveli jednu od kategorija „povijesni revizionizam i rehabilitacija ustaškog režima“, znači uključili su povijesni revizionizam ustaštva, ali ne i fašizma i komunizma.

Ima li zadovoljnih izvještajem?

Izvještaj je nastao u sklopu projekta ‘Dosta je mržnje!’, uz financijsku podršku Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za organizacije civilnoga društva, čiji je provoditelj za Republiku Hrvatsku Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Nemoguće je ne zapitati se jesu li oni uz čiju je pomoć financiran izvještaj zadovoljni metodologijom i kvalitetom istraživanja?

Podjetimo na nekoliko činjenica. Skraćenica naziva „GONG“ dolazi od „Građani organizirano nadziru glasanje“. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. Prema vlastitom financijskom izvješću za 2013. godinu, za plaće su potrošili 2.878.799 kn, a za ostale troškove 4.764,591, ukupno 7.643.000 kuna. GONG ima 16 ili 17 zaposlenika, prosječna im je plaća oko 7000 kuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, te financirajući se iz državnog proračuna.

Izvor: narod.hr

Share.

Comments are closed.