OTVORENO PISMO

Kao „mutikaša i krivotvoritelj na području povijesti” Slavko Goldstein je kao i njegov sin poznat još iz komunističkih vremena, kad je vodio izdavačku kuću za lektiru Komunističke partije, naglasio je Stjepandić

Povodom netočnosti o hrvatskoj povijesti koju je objavio Europski magazin otvoreno pismo mu je uputio istaknuti hrvatski intelektualac iz dijaspore, Josip Stjepandić. Pismo prenosimo u cijelosti.

Štovani gospodine Buhrow,

To zbilja nije trivijalna zadaća, tako veliku količinu besmislica smjestiti u televizijski prilog kraći od 6 minuta. Vašem uredničkom timu koji sprema Europski magazin to je unatoč svemu uspjelo. Srdačna čestitka s moje strane za taj zbilja izvanredni učinak! Unatoč tome uvjeren sam da taj uradak trebate pomno analizirati, te Vaše izvore u Hrvatskoj uzeti pod strogu kontrolu.

Ta klevetnička priča temelji se pretežito na iskazu Slavka Goldsteina, „poznatoga povjesničara židovskog podrijetla, koji je veći dio svoje rodbine izgubio u logoru Jasenovac”. Taj prikaz pak ne odgovara istini. U godinama kad se obično završava školu vrtlog Drugoga svjetskoga rata zahvatio je Goldsteina, tako da nije jasno, da li je uopće uspio položiti malu maturu. Unatoč tomu, taj se „poznati povjesničar” 65 godina kasnije predstavljao kao „dr.sc.” (doktor znanosti) i to prema Sveučilištu u Zagrebu odnosno Ustavnome sudu Republike Hrvatske. Budući da svakodnevno imam posla s doktorima znanosti, ne mogu se prisjetiti, da bih ikada bio susreo takvog mutikašu, kao što se dogodilo Vašim suradnicima. Kako još uvijek nisam skroz siguran, da li mogu vjerovati svojim očima, ovome mailu priložio sam za svaki slučaj odgovarajuće dokumente o „dr. sc. Slavku Goldsteinu”, koje su preuzete s mrežnih stranica ovih institucija.

Kao „mutikaša i krivotvoritelj na području povijesti” Slavko Goldstein je kao i njegov sin poznat još iz komunističkih vremena, kad je vodio izdavačku kuću za lektiru Komunističke partije. O njihovim krivotvorinama u Hrvatskoj su napisane knjige. Vaši suradnici bili su očigledno tako slabo pripremljeni, da su podrugljiva dobacivanja od strane prolaznika („povjesničar koji je studirao na dva fakulteta”) potpuno krivo razumjeli kao prijetnje Goldsteinu. Da su se malo bolje informirali, onda „poznatome povjesničaru” ne bi poklonili svoje povjerenje, nego podsmijeh i porugu, pa im se ne bi dogodio hrvatski slučaj „Hitlerovih dnevnika”.

Goldsteinove tvrdnje o Jasenovcu kao stratištu njegove rodbine također zaslužuju makar provjeru. O žrtvama Holocaust-a postoje različite baze podataka (npr. Yad Vashem), koje su međusobno usporedili i analizirali hrvatski znanstvenici Dr. Nikola Banić und Dr. Mladen Koić uz pomoć posebnog softvera. Sigurno predmnijevate da pritom hrvatske baze podataka, u stvaranju kojih je sudjelovao Goldstein, izgledaju nevjerodostojno tj. očigledno su manipulirane. U svome izvješću  Dr. Koić dolazi do zaključka da su mnogi Goldsteini doista bili žrtve Holocausta, ali pretežito u Srbiji i Ausschwitz-u!

lsto tako Dr. Ognjen Kraus, drugi židovski sugrađanin, koji je govorio u prilogu, ima osobne razloge da ometa rasčišćavanje prošlosti. Njegov otac Božidar lvo Kraus bio je državni odvjetnik nakon Drugog svjetskog rata, te je sudjelovao u komunističkim montiranim procesima. Među njegovim žrtvama nalazi se blaženi kardinal Stepinac, za kojeg se uskoro očekuje proglašenje svecem.

Zasto se sve to događa? Vijeće Europe donijelo je godine 2006. Rezoluciju 1481 o osudi totalitarističkih režima, koja nije provedena u samo dvije članice Europske unije: Sloveniji i Hrvatskoj. “Crveno plemstvo” koje se sastoji od djece i unuka negdašnje komunističke nomenklature, drži Hrvatsku čvrsto u svojim rukama: državnu upravu, gospodarstvo, medije. Među njih spadaju i Vaši sugovornici, koji naprosto imaju STRAH PRED ISTINOM. Oni se sada nazivaju “antifašistima”, te moraju kontinuirano proizvoditi “fašiste” da imaju koga progoniti i tako se držati na vlasti.

Tako su Vaši suradnici uletjeli u klopku. Kroz Hrvatsku, zemlju s 4 milijuna stanovnika, lani je prošlo blizu 700 tisuća migranata, što bi bila idealna lovina za ksenofobe svih boja. Unatoč tomu, nije zabilježen nijedan incident s protumigrantskom pozadinom. Nisu li se Vaši autori pitali, gdje su se pusti “desni radikali” skrivali sve te mjesece? Unatrag gledajući Vaš urednik Krause dobro bi postupio da je malo poslušao upute „hrvatskih ekstremista“, koji su od njega tražili da prilog ne emitira. Da je to učinio, sačuvao bi sebe ali i Zapadno njemacku RTV (WDR) od ove neopisive blamaže. Kako prevladati ovu situaciju? Pored isprike, koja mora uslijediti u pravoj prigodi i trenutku, najtoplije Vam savjetujem da napravite dokumentarni film pod naslovom „Fašizacija Hrvatske: kako preostali komunisti uništavaju vlastitu zemlju da bi ostali na vlasti“, u kojem biste osvijetlili pozadinu ove kampanje. Za tu prigodu rado ću Vam preporučiti mnoge izvore informacija s pravim, a ne izmišljenim „dr. sc.“, koji svoju vjerodostojnost dokazuju odgovarajućim publikacijama.

Share.

Comments are closed.