DUHOVNA SNAGA SIMBOLA

Prvi su kršćani gajili duboko poštovanje prema snazi simbola

krscanski simboli

Toliko mnogo značenja i dubine može stati u jedan jednostavan znak ili predmet.

Je li i nama danas potrebno ponovno otkriti snagu simbola? Možda ste neke od ovih simbola već prije vidjeli, ali niste ih shvatili do kraja, možda čak i za neke niste znali do sada. U svakom slučaju, uživajte!

1. Staurogram (kršćanski monogram) Tau-Rho

TauRho

Staurogram ili Tau-Rho se sastoji od grčkog slova tau (τ) i slova rho (ρ). Koristio se u prvoj Crkvi kao skraćenica grčke riječi za križ.

Određena slova ponekad nose dublje značenje. Slovo tau simbolizira križ, dok slovo rho ima brojčanu vrijednost 100. Ovaj broj ima dva značenja: grčka riječ za pomoć (koja je također imala brojčanu vrijednost 100) ili kao referenca za Abrahama (uzimali su ga i kao simbol Mesije) koji je dobio Izaka kada je imao 100 godina.

2. Paun

paun

Stari su Grci prihvatili pauna kao simbol besmrtnosti jer su vjerovali da se paun ne raspada nakon smrti. Prvi kršćani prihvaćaju ovaj simbol kako bi objasnili svoje vjerovanje u vječni život u nebu s Bogom. Paun se često na slikama prikazuje kako stoji uz stablo vječnog života.

3. Pelikan

pelikan

Srednjovjekovni Europljani bili su očarani brižljivošću pelikana prema svojim mladuncima. Vjerovali su da u nedostatku hrane pelikan hrani mladunčad krvlju nakon što sebi kljunom probije grudi. Zbog toga kršćani uzimaju pelikana za simbol Euharistije i Kristove muke, Krista koji prolijeva svoju krv za oprost naših grijeha.

4. Ihtis (ἰχθύς)

3

Ihtis predstavlja grčku riječ za ribu i jedan je od najvažnijih ranokršćanskih simbola. Ne samo da se riba pojavljuje u više Isusovih čudesa nego je ihtis preuzet kao akrostih od grčkog izraza “Iēsous Christos Theou Hyios Sōtēr” što znači „Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj“.

5. Alfa i Omega

45

U Knjizi Otkrivenja Isus za sebe govori: „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak.“ (Otk 22, 13). Alfa predstavlja prvo slovo grčkog alfabeta, dok je omega posljednje slovo. Oba slova, jedno uz drugo, simboliziraju vječnost Krista Sina Božjega.

6. Staurogram Chi-Rho

54

Chi-Rho predstavlja kombinaciju grčkih slova chi (χ) i rho (ρ). Ova su slova prva dva slova grčke riječi „Krist“ i kada stoje jedan pored drugoga simboliziraju Krista.

7. IH monogram

IH monogram

IH monogram se sastoji od grčkih slova iota (ι) i eta (η). Ovo su prva dva slova grčke riječi „Isus“ i kad stoje jedno pored drugog predstavljaju uobičajenu skraćenicu za Isusovo ime.

8. IX monogram

IX monogram

IX monogram se sastoji od grčkih slova iota (ι) i chi (χ). Iota je prvo slovo za grčku riječ Isus, a chi je prvo slovo za grčku riječ Krist. Kada su jedno uz drugo predstavljaju skraćenicu za ime Isus Krist.

9. Sidro

sidro1

U antičkom svijetu sidro simbolizira sigurnost. Autor Poslanice Hebrejima prihvaća sidro kao simbol nade za kršćane koji svoje povjerenje stavljaju u Krista: „To je pouzdanje poput čvrstog i pouzdanog sidra našim dušama. Uvodi nas iza zastora, u nebo, u Božje svetište. Isus je onamo već ušao za nas. Postao je vječnim Velikim svećenikom, sličan Melkisedeku. “(Heb 6, 19-20)

Izvor: www.churchpop.com

Prijevod: Nenad Palac

Share.

Comments are closed.