NADA, LJUBAV, SAMILOST, PRAŠTANJE

Cvijeće je prepuno skrivenog značenja koje samo čeka da se daruje

cvijece, četiri cvijeta

Nada. Ljubav. Suosjećanje. Opraštanje. Ovo su neke od najljepših i najsnažnijih riječi i pokretačkih snaga prisutnih u današnjem svijetu. Ipak, čini se kako su nam uvijek potrebni podsjetnici da bismo živjeli te vrijednosti – čak i tijekom razdoblja koje nam služi za primjer više no ikada – Uskrsa.

Uskrs je “proslava naše nade, proslava ove istine: ništa i nitko nas nikada neće moći rastaviti od (Božje) ljubavi”, poručio je papa Franjo vezano za Uskrsnuće i njegovo značenje u ovom svijetu, tijekom Uskršnjeg blagoslova nazočnih okupljenih na trgu sv. Petra. Papa je potakao sve prisutne da dijele tu nadu i istinu tražeći oproštenje i promatrajući druge očima “ljubavi i samilosti”.

No, Papa nije jedini koji odašilje takve poruke. Brojne vrste cvijeća koje izbijaju iz tla ovog proljeća progovaraju svojim jedinstvenim simboličnim jezikom nade.

Tijekom stoljeća, različite kulture i tradicije dodijelile su biljkama i cvijeću simbolično značenje, te je proljetno vrijeme i Uskrs savršen trenutak da prigrlimo neke od tih tradicija. Pokušajte svakog tjedna (ili pak svakog dana ili mjeseca) složiti različit buket koji će sadržavati cvijeće s posebnim značenjem, te ga staviti na središte vašeg obiteljskog stola tijekom večere, ili negdje pored stola ili pak na neku policu. Možda da svakog dana pokušate kratko razmatrati citat koji govori o svakoj od simbolika cvijeća, i onda, svaki put kada prođete pored tog cvijeća, zastanete kako biste uživali u njegovoj ljepoti i prisjetili se značenja koje ono ima.

Pronašli smo četiri prilično dostupne proljetne vrste – jednu za svaki tjedan mjeseca – kako bi vas motivirale i inspirirale:

Prvi tjedan: nada

Jer ti si, o Gospode, ufanje moje. (Psalam 71,5)

plavi iris, cvijet

Plavi iris ili plavi različak

Premda ovaj plavi različak češće krasi krajolike uz ceste i kukuruzna polja nego stolove u našim domovima, ovo je živopisno plavo cvijeće služilo kao ukras na posuđu i bilo simbol nacija, političkih stranaka, kraljevskih obitelji i fakulteta, simbol “pozitivne nade u budućnost”.

Moćni plavi iris, inspiracija za heraldički ljiljan, simbol je vjere i nade. Ovo je posve prikladno jer je cvijet dobio ime po grčkoj božici, Iris, za koju se vjerovalo da je glasnik poruka između neba i zemlje, te da vodi mrtve do njihova konačnog mira.

Drugi tjedan: ljubav

Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se. (1 Korinćanima 13, 4-5)

tulipan, cvijet

Tulipan

Tulipani, drvene klompe i vjetrenjače su neizostavni dio prizora u našim cvjetnim maštanjima. Iako je ovo cvijeće koje se sije u jesen dobilo ime po svom rodnom kraju, a to je perzijska riječ za turban, tulipani su, pak, danas simbol ne samo proljeća nego savršene ljubavi. Možda jer njihovi svijetlozeleni izdanci izbijaju iz zemlje u savršeno vrijeme, a njihovi pupovi u obliku turbana oduševljavaju sve koji ih vide. Bilo kako bilo, tulipani zauzimaju središnje mjesto svakog proljeća te su svježi svakodnevni podsjetnik nama da ljubimo.

Treći tjedan: samilost

Zaodjenite se…u milosrdno srce … (Kološanima 3,12)

božur, cvijet

Božur

Kao i većina ostalog sitnog cvijeća, božur ima nekoliko značenja, a jedno od njih je samilost. Iako nitko nije siguran zašto je to tako, zanimljivo je primijetiti kako mnogi europski narodi božur nazivaju “ružom bez trnja”, te sama ta definicija sugerira kako je to cvijet “samilosti”: posjeduje toliku ljepotu, a nema oštre bodlje. Iako se božur u Sjedinjenim Državama koristi u dekorativne svrhe, u Aziji također ima i medicinsku uporabu, čime se potvrđuje teza kako je to cvijeće koje uljepšava i liječi.

Četvrti tjedan: praštanje

Blažen onaj kome je grijeh otpušten… (Psalam 32,1)

zumbul, cvijet

Ljubičasti zumbul

Ljubičasti zumbul, sa svojim uspravnim izdancima i slatkim mirisom, kao da želi poručiti, na možda najbolji mogući način: “Žao mi je, molim vas, oprostite mi.” Njegova prisutnost u našim domovima nas podsjeća ne samo na ljude kojima se možda trebamo ispričati nego možda i na one kojima mi trebamo oprostiti i s kojima se trebamo izmiriti.

Caryn Rivadeneira | Aleteia.org

Prijevod: T.S. | Bitno.net

Share.

Comments are closed.