NAPAD NA SLOBODU SAVJESTI

Interamerički sud za ljudska prava – koji ima jurisdikciju nad 20 južnoameričkih zemalja – uskoro bi mogao odlučiti imaju li južnoamerički liječnici pravo postupati prema svojoj savjesti u slučaju pobačaja.

Foto: Shutterstock.com

Centar za reproduktivna prava – skupina koja u svijetu promiče „pravo na pobačaj“ – predao je Sudu izvještaj u kojem tvrde da bolnice, dobrotvorne ustanove i škole nemaju slobodu savjesti kad se radi o „reproduktivnom zdravlju“.

Kako prenosi Centar za obitelj i ljudska prava, Panama je 2014. godine Sud upitala uživaju li samo ljudi temeljnu zaštitu prava pod Interameričkom konvencijom ili ta prava pripadaju i pravnim osobama, poput raznih ustanova. Centar za reproduktivna prava tvrdi da ustanove nemaju slobodu savjesti ili vjeroispovijesti te da – bez obzira jesu li javne ili privatne – nikada ne smiju odbiti izvršiti ili sudjelovati u izvršavanju pobačaja.

Osim toga, prema Centru za reproduktivna prava, ni medicinsko osoblje nema zaštićenu savjest, tako da navodna „obveza države da osigura legalan pobačaj“ uvijek poništava savjest i uvjerenja medicinskih djelatnika. Tvrde da međunarodno pravo obvezuje države da zajamče besplatnu i „sveobuhvatnu“ reproduktivnu zdravstvenu skrb, koja uključuje pobačaj.

Međutim u međunarodnome pravu nema takve obveze. Dogovor Ujedinjenih naroda iz 1994. godine o stanovništvu i razvoju – jedini obvezujući dokument po pitanju reproduktivnog zdravlja – nije priznao nikakvo pravo na pobačaj, nego je to pitanje prepustio odluci samih država. Ni Europski sud za ljudska prava nikada nije priznao temeljno pravo na pobačaj.

Osim toga, ne postoji konsenzus o tome što bi „sveobuhvatno“ spolno i reproduktivno zdravstvo uključivalo. Centar za reproduktivna prava utemeljio je svoje tvrdnje na neobveznim preporukama različitih tijela Ujedinjenih naroda, ali nijedan dokument UN-a ne obvezuje zemlje da omoguće pobačaj.

S druge strane, sloboda savjesti je opće priznato pravo, zaštićeno Općom deklaracijom o pravima čovjeka, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i samom Interameričkom konvencijom. Ograničeno tumačenje te slobode – kao što predlaže Centar za reproduktivna prava – kršilo bi sve te dokumente, kao i ustave mnogih zemalja.

RV | Bitno.net

Share.

Comments are closed.