Apple epa)
Izvor slike: epa

Ostanu li cijene dionica tih tehnoloških divova na sadašnjim razinama i u utorak na početku trgovanja na Wall Streetu, Alphabet će i službeno smijeniti Apple s trona najvrijednije svjetske kompanije

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, cijena dionice Alphabeta skočila je u ponedjeljak više od pet posto, pa je ta holding kompanija Googlea preskočila Apple na listi najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u ponedjeljak, čista dobit Alphabeta dosegnula je u četvrtom tromjesečju prošle godine 4,92 milijarde dolara, dok je u istom razdoblju prethodne godine iznosila 4,68 milijardi.

Prihodi tvrtke porasli su istodobno za 17,8 posto, na 21,33 milijarde dolara.

Pritom su prihodi Googlea od oglašavanja porasli gotovo 17 posto, na 19,08 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, porastao je u proteklom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 31 posto.

Alphabet je u jučer objavljenom izvješću prvi puta prikazao poslovne rezultate samog Googlea, koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, i ostalih poslovnih dijelova kompanije, koji uključuju druge online servise i projekte u eksperimentalnoj fazi.

I dok je Google zabilježio snažan rast dobiti, gubitak ostalih poslovnih dijelova Alphabeta dosegnuo je lani 3,5 milijardi dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte. No, to nije zabrinulo analitičare.

“Sve dok temeljna djelatnost tvrtke snažno raste, investicije u nove poslovne projekte mogu se nastaviti”, kaže Ronald Josey, analitičar u tvrtki JMP Securities.

Zahvaljujući znatno boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta skočila je u ponedjeljak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 5 posto.

Time je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 549 milijardi dolara, pa je sada Alphabet najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti, ispred Applea, koji na tržištu vrijedi 534 milijarde dolara.

Ostanu li cijene dionica tih tehnoloških divova na sadašnjim razinama i u utorak na početku trgovanja na Wall Streetu, Alphabet će i službeno smijeniti Apple s trona najvrijednije svjetske kompanije. Apple je vodeće mjesto na toj listi držao od 2011. godine, kada je po tržišnoj vrijednosti preskočio naftnog diva Exxon Mobila.

Ivor: direktno.hr

Share.

Comments are closed.