TAMPON ZONA

Ove izjave dolaze nakon sličnih izjava madžarskog populističkog premijera Viktora Orbana koji je 22. siječnja u društvu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom

Austrija je u subotu poduprla zahtjev koji je Madžarska odavno iznijela o “obrambenoj crti” na Balkanu, ponajprije u Makedoniji, kako bi se zaustavio priljev migranata, budući da Grčka nije kadra “zaštititi schengenski prostor”.

“Trebat će nam doista rješenje za vanjsku granicu”, istaknuo je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, nakon sastanka EU-a u Amsterdamu, kamo su bile pozvane i balkanske zemlje te Turska.

“Ne budemo li nadzirali tursko-grčku granicu, jedina mogućnost će biti suradnja sa Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom kako bismo što bolje zaštitili schengenski prostor”, istaknuo je, nabrajajući zemlje kroz koje migranti prolaze na putu iz Grčke na sjever Europe.

Na tom popisu, jedino Makedonija ima zajedničku granicu s Grčkom.

Madžarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ocijenio je pak da je EU “bez obrane na jugu”, kritizirajući Atenu. “Treba nam druga obrambena crta koja očito obuhvaća Makedoniju i Bugarsku”, dodao je.

Ove izjave dolaze nakon sličnih izjava madžarskog populističkog premijera Viktora Orbana koji je 22. siječnja u društvu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom, pozvao na izolaciju Grčke postavljanjem ograde u Makedoniji i u Bugarskoj, kako bi se uspostavila “druga obrambena crta”.

Migranti sada zaobilaze Madžarsku, koju je Orban u cijelosti ogradio prema Srbiji i Hrvatskoj.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u subotu je zanijekala da EU priprema policijsku ili vojnu misiju u Makedoniji, koju predlaže nekoliko prijestolnica u srednjoj Europi. “Ne mislim da je to (zatvaranje granica) rješenje”, istaknula je.

“Moramo spriječiti da zemlje (…) na zapadnom Balkanu postanu neka vrsta parkirališta za izbjeglice”, ocijenio je pak europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Čim je u petak stigao u Amsterdam, Kurz je upozorio Atenu da EK upire prstom u nju jer je “ozbiljno zanemarila svoje obveze” u upravljanju migrantskim priljevom, čime je ugrozila funkcioniranje Schengena.

“Ne mislim da mi trebamo biti ‘obrambena crta’, ali možemo biti granica na kojoj funkcionira kontrola (…), radimo to na našoj granici”, uzvratio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki pred novinarima.

Makedonija kroz koju je u 2015. prošlo 700.000 migranata, prima pomoć u policijskom pojačanju i u opremi iz više europskih zemalja, pa tako i iz Madžarske i Austrije, podsjetio je.

EU već mjesecima traži da Grčka otvori centre za registraciju i identifikaciju migranata na otocima u Egejskome moru kako bi se izbjeglice odmah nakon dolaska odvojili od gospodarskih migranata, budući da Europljani želi što prije izgnati potonje.

Poposki je unatoč povijesnom sporu između Skoplja i Atene stao u obranu grčkih susjeda.

“Ne smijemo podcijeniti napore koji su ondje nužni. Veoma je teško braniti morsku granicu i to je veoma složeno kada imate pritisak više od dva milijuna migranata koji su već u Turskoj”, kazao je.

Share.

Comments are closed.