julian assange

Photo: Espen Moe/Flickr

‘ŽRTVA ARBITRARNOG ZATOČENJA’

Odvjetnici Juliana Assangea su rekli u ponedjeljak da su pisali sudu u Stockholmu koji razmatra optužnice za silovanje protiv utemeljitelja Wikileaksa i traže ukidanje europskog uhidbenog naloga protiv njihova branjenika.

Švedski odvjetnici se pozivaju na zaključak radne skupine UN-a od 5. veljače u kojoj se ocjenjuje da je Assange žrtva arbitrarnog zatočenja.

Oni su rekli da su ponovno zatražili da se poništi uhidbeni nalog. Njihov raniji zahtjev prizivni sud u Stockholmu odbio je kao i švedski Vrhovni sud.

“Želimo da ponovo razmotre odluku i da ju ponište”, rekao je Tomas Olsson.

“Mislim da je objava radne skupine UN-a je važna činjenica koja se mora uzeti u obzir”, dodao je.

Europski uhidbeni nalog izdan je u studenome 2010. radi saslušanja Australca o optužbama za silovanje koje je tri mjeseca ranije iznijela jedna Šveđanka. Nakon što ih je uzalud osporavao pred britanskim pravosuđem, Assange se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012.

U ožujku 2015. švedski suci prihvatili su ideju saslušanja u Londonu, koje još nije održano zbog proceduralnih komplikacija.

Assange koji poriče optužbe, drži da je objava radne skupine UN-a “povijesna pobjeda” i traži da dobije slobodu kretanja.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.