Plenković FaH)
Izvor slike: FaH

Niti jedan od ta dva preduvjeta još nije ispunjen no unatoč toj činjenici Predsjedništvo BiH je prošlog tjedna donijelo odluku da se 15. veljače ipak preda zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković pozvao je političare u Bosni i Hercegovini da shvate koliko je važno odlučno provoditi reforme nakon što 15. veljače u Bruxellesu predaju zahtjev za odobravanje BiH statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji jer o tome ovisi hoće li i kada takav zahtjev biti razmatran i eventualno odobren, prenio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

“Ono što je sada najhitnije uoči dogovorenog podnošenja zahtjeva za članstvo 15. veljače u Bruxellesu jeste da BiH intenzivno radi na ispunjavanju dva preostala preduvjeta”, kazao je Plenković.

Stajalište je EU kako zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata u Uniji može biti razmatran tek nakon što se u toj zemlji postigne konačni dogovor o mehanizmu koordinacije odnosa sa EU te nakon što se riješi problem prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma kako bi se stvorili uvjeti da i Hrvatska kao članica EU može bez carina izvoziti svoje proizvode u BiH.

Niti jedan od ta dva preduvjeta još nije ispunjen no unatoč toj činjenici Predsjedništvo BiH je prošlog tjedna donijelo odluku da se 15. veljače ipak preda zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa.

Plenković je podsjetio kako su upravo hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu veliki zagovornici napretka BiH na putu ka članstvu u EU no i oni žele vidjeti rješeno pitanje trgovinskih odnosa između BiH i Unije na što se čeka još od sredine 2013. godine.

“Dakle to je pitanje koje nije riješeno već, evo, dvije i pol godine. Bilo bi izuzetno važno, pogotovo imajući na umu činjenicu da su hrvatski zastupnici ovdje najangažiraniji te najveći zagovornici novog institucionalnog koraka BiH prema EU, da se i to pitanje riješi”, kazao je Plenković.

Dodao je kako bi nastojanja da se BiH približi EU mogla biti poticaj za prevladavanje svih unutarnjih poteškoća u BiH uključujući tu gospodarski rast i otklanjanje socijalnih napetosti.

Izvor: direktno.hr

Share.

Comments are closed.