američki kongres

Photo: Eric E Johnson/flickr

POVIJESNA ODLUKA

U američkom Kongresu prihvaćena je Rezoluciju kojom bi se zlodjela počinjena od pripadnika ISIS-a (Islamske Države Iraka i Levanta) nad pripadnicima vjerskih manjina proglasila „genocidom“ i „zločinom protiv čovječnosti“, javljaju američki mediji. Prošla je s 393 glasa za i 0 protiv – jednoglasno, povijesno! Odluka je donešena tri dana prije nego što američki državni tajnik John Kerry mora dobiti i objaviti odluku administracije predsjednika Obame o istom pitanju.

Kongres traži od administracije da se izjasni – smatra li ili ne zločine u Iraku i Siriji genocidom? Zločini uključuju masovna ubojstva, razapinjanje na križ, odrubljivanje glave, silovanje, mučenje, porobljavanje  otimanje djece.

U Rezoluciji broj 75, predloženoj od strane republikanca Jeffa Fortenberryja,  izjavljuje se kako su „kršćani te ostale etničke i vjerske manjine podvrgnute ubijanju, podčinjavanju, prisilnoj emigraciji te trpe veliku tjelesnu i psihološku patnju, uključujući seksualno ropstvo i zlostavljanje, protivno zakonima njihovih država, zakonima ratovanja, sporazumima o sprječavanju zločina protiv čovječnosti i UN-ove Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, potpisane u Parizu 9. prosinca 1948.“

“Iskreno se nadam da će ova Rezolucija dodatno prisiliti State Department da se pridruži međunarodnom konsenzusu da se masovno nasilje ISIS-a nad kršćanima, jezidima i drugima, nazove pravim imenom – genocid”, rekao je Jeff Fortenberry.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navedeno je kako Obamina administracija traži pravna mišljenja i da četvrtak kao rok vjerojatno neće biti ispunjen.

Priznavanje genocida bi bio okidač UN-u da istraži i procesuira počinitelje, te obvezao SAD da poduzme mjere za okončanje nasilja.

“Vjerske i etničke manjinske skupine na Bliskom istoku su cilj ISIS-a za uništenje. Broj kršćana je pao s 2 milijuna na manje od 1 milijun u Siriji, a s 1,4 milijuna na manje od 260.000 u Iraku u samo nekoliko godina. Okrutnosti uključuju ubojstva crkvenih vođa, mučenja, masovnih ubojstava, otmica, seksualnog porobljavanja i sustavnog silovanja djevojaka i žena, uništavanje crkava, samostana i groblja”, kaže Doug Napier, viši savjetnik i izvršni direktor Alliance Defending Freedom International.

Izvor: narod.hr

Share.

Comments are closed.