KAKO ODRŽATI ZDRAV ODNOS

Evo nekoliko stvari koje ne smijete raditi ako ne želite uništiti zdrav odnos u svojoj vezi

pexels-photo, djevojka, ruža, cvijet, veza, mladi

Inače pišem o otrovnim i bolesnim vezama te onima u kojima jedna osoba često biva zlostavljana. Kod takvih je veza gotovo uvijek prisutan neki oblik poremećaja ličnosti. Kad o njima govorimo, lako je reći što bi se trebalo izbjeći – sam odnos. Najbolje je odjuriti što dalje bez gledanja unatrag.

S druge strane, pogrešno je misliti da je zdrav odnos samo onaj u kojem nikada nema problema. Ponekad se nađemo pred nekim tko nema psihičkih smetnji, s kim gradimo pozitivan i dobar odnos, ali posrnemo pred pitanjima koja bi se, uz malo ljubavi i empatije, brzo riješila.

Evo nekoliko stvari koje ne smijete raditi ako ne želite uništiti zdrav odnos:

1. Prijetiti prekidom iako doista nemate namjeru prekinuti

Jedna beznačajna rasprava i evo rečenice: ”Najbolje da prekinemo.” Za osobu koja istinski voli, prijetnja prekidom veze jako je bolna. Ako ste osoba koja ima naviku da ovakve stvari govori čak i u sitnim raspravama, promotrite reakciju druge osobe. Jeste li shvatili da tako nanosite bol? Oprezno! Ako se kasnije ponašate kao da to nikad niste ni rekli, jednog će dana strah od prekida nestati i bit ćete iznenađeni partnerovim odgovorom: ”Želiš prekinuti? Bilo je i vrijeme!” Tako riskirate da osoba ode od vas i više je nikad ne vidite.

2. Zahtijevati pretjeranu pažnju ili disciplinu

Svako od nas želi biti pažljiv partner, ali ne treba ovu potrebu pretvoriti u pokoru za drugu osobu. Pretjerivanje s upitima (nisi me nazvao kad si rekao da hoćeš, nisi mi odmah odgovorio na poruku, nisi napravio točno kako smo se dogovorili, itd.) može završiti osjećajem gušenja i slikom vas kao sebične osobe koja se ponaša kao da se svijet vrti oko nje.

3. Stalno čekati da se druga osoba ispriča

U zdravom odnosu, nije bitno tko je pogriješio. Najviše razumijevanja trebamo upravo onda kada najviše griješimo. Pokažite ga, bez očekivanja da se druga osoba pred vama ponizi. Ako niste vi taj koji griješi i ne osjećate potrebu da se ispričate, znajte da vas u većini slučajeva od rješenja dijeli samo malo dobre volje.

4. Biti loše raspoložen

Postoje osobe koje postanu mrzovoljne zbog bilo kojeg razloga, a partner se tada osjeća sputano kao da hoda po jajima, posve iscrpljen. Ako imate problem s lošim raspoloženjima, potražite pomoć profesionalca. Vaš partner se nije dužan prilagoditi stalnim i neopravdanim promjenama raspoloženje.

5. Ne sudjelovati u kućanskim poslovima

U modernom svijetu, u kojem oba partnera rade, nema ništa gore od činjenica da morate obaviti kućanske poslove – rublje, djecu, auto i hranu – posve sami. Neki partneri odbijaju sudjelovanje u kućanskim poslovima jer u roditeljskoj kući nisu bili dužni pomagati ili jer jednostavno mrze takve zadatke. Ipak, treba se sjetiti da ni onaj drugi možda ne voli kućanske poslove, ali obavlja ih za dobrobit obitelji. Zašto se onda ne prilagoditi?

6. Upadati u rutinu

Posao, dužnosti, obveze, posao… sve vodi do života u savršenom skladu s rutinom. Pričekajte! Nema ništa lošeg u rutini, dapače, ona donosi osjećaj sigurnosti koji je potreban u zdravim odnosima. Povremeno je rušiti, ipak, odličan je način spašavanja veze od dosade. Smislite kratko putovanje, noć izvan grada, vožnju autom, sladoled u obližnjoj slastičarni, kartu u torbi, sliku vas dvoje okačenu na vjetrobransko staklo automobila…. To bi moglo probuditi odnos i zagrijati srce. Manjak slične inicijative mogao bi dovesti do toga da druga osoba razvije nježne osjećaje u kojima vi niste prisutni.

7. Ne davati pohvale na račun fizičkog izgleda

Neke osobe jednostavno nemaju naviku reći da im je partner lijep, privlačan, zavodljiv, jak, itd. Misle to, ali nikad ne kažu. Znajte, dakle, da je otvoreno govorenje o tome odličan način da se on osjeća voljenim, i vjerujte mi, nema ništa poticajnije od toga. Ako se vaša polovica osjeća voljeno, njegovo samopoštovanje i samouvjerenost rastu, ne zaboravite.

8. Dopuštati da vaša rodbina ili prijatelji vrijeđaju vašeg partnera

Vašoj sestri ne sviđa se vaš novi partner, vaša majka misli da nije na vašoj razini, otac tvrdi da izgleda kao probisvijet, a prijatelji zbijaju šale na njegov račun.
Rodbina i prijatelji se često, posve neutemeljeno, osjećaju pozvanima da vrijeđaju vašeg partnera, ne misleći o tome koliko vas to može povrijediti. Čine to jer im prisutnost vašeg odabranika izaziva osjećaj ugroženosti.

Ovakav tip ponašanja mora biti sasječen u korijenu, od samog početka. Objasnite im da je riječ o osobi koju ste odabrali za sebe i tražite poštovanje za nju. Ne dovodite partnera u situaciju u kojoj se mora braniti pred neznancima.

Ako se ne znate zauzeti za vašeg partnera pred obitelji i prijateljima, riskirate da se osjeti nepoštovanim, izloženim i napuštenim. Ako se ovo dogodi, a vaš je partner sebeljubna osoba, potražite najbliži izlaz za opasnosti.

9. Ne pružati moralnu podršku

Nema ništa gore od toga kada u frustrirajućoj situaciji tražite podršku partnera, a ne pronađete je ili vidite da on smatra vaš problem nebitnim.

Ponekad vaš partner može imati težak dan, može izgubiti mobitel ili imati važan sastanak, posao, može imati prometnu nesreću, ili jednostavno sjetan dan. U takvim trenucima ne izmišljate toplu vodi. Jedino što se od vas očekuje jest da kažete: ”Znam da si imao loš dan, ali ja sam uz tebe, zajedno ćemo ga proći i potražiti rješenje.” Upravo to može riješiti 90 % problema.

Izvor: it.aleteia.org

Prijevod: Ivana Granić | Bitno.net

Share.

Comments are closed.