PRIPREMA ZA BRAK

Jedna od najvažnijih odluka koja će promijeniti tijek tvog života je ona kojom ćeš se osobom oženiti. Zbog nje tvoj život može izgledati kao predokus neba, ali i pakla. Tvoj izbor žene oblikovat će tvoju buduću obitelj, utjecati na tvoju djecu i čak na djecu tvoje djece. Shvaćaš li sada zašto je to jedna od najvažnijih odluka u tvom životu? Vjeruj mi, želiš se oženiti pravom ženom.

Foto: Shutterstock.com

Ipak, oženiti se pravom osobom nije stvar slučajnosti. Pomoći će ti ako znaš što želiš. Evo mojih prijedloga o kvalitetama koje trebaš tražiti u ženi.

1. Jednaka vjera

Pitali su me bi li se katolik trebao oženiti nekatolkinjom. Kratak odgovor je da iako Crkva odobrava takve brakove, nikad ih ne preporučuje. Ni ja ih ne preporučujem. Nije mudro voljno izabrati brak s nekim tko ne dijeli tvoju vjeru. Učiniti to vodilo bi do neprestanih napetosti oko osnovnih stvari, poput toga gdje ideš u crkvu, kako odgajaš i učiš svoju djecu ili moralnih odluka poput upotrebe kontracepcije. Da ne spominjem činjenicu da bi bilo čudno dijeliti sakrament s nekim tko ne vjeruje da je brak sakrament. (Shvaćam da se mnogi, zbog okolnosti poput obraćenja, nađu u miješanim brakovima i to je potpuno druga stvar.)

Traži nekoga tko cijeni katoličku vjeru. Bez obzira koliko draga žena bila, dobar brak se temelji na zajedničkim uvjerenjima. Ne postavljaj nepotrebne zapreke na putu dobrom braku — oženi se katolkinjom.

2. Možete razgovarati satima

Moja žena i ja dugo smo hodali, tako da je većina našeg udvaranja protekla u razgovoru. Često bismo proveli oko pet sati na telefonu, raspravljajući o svemu, od povijesti naših obitelji, naše želje za djecom, do naših ciljeva za budućnost.

Iako je naša odvojenost od nekoliko tisuća kilometara ponekad bila bolna, danas sam zahvalan za vrijeme u kojem smo se mogli tako duboko upoznati. U braku se ne radi o “zabavi” — u smislu da nije sve u večerama u restoranima, gledanju filmova, ili druženju u trgovačkim centrima. Ako je to sve od čega se sastoji tvoja veza, neugodno ćeš se iznenaditi kada se oženiš. Brak je pun tihih trenutaka druženja, sazdanih većinom od govora i bivanja u tuđoj prisutnosti. Uživati u razgovoru sa svojim supružnikom, ključan je sastojak za dobar brak.

Kada hodaš s nekim, provjeri možete li samo razgovarati. Isplaniraj spojeve koji mogu doprinijeti razgovoru. Ako se bilo kakav razgovor čini dosadnim ili mučnim, to je loš znak. Ali ako možete razgovarati kao da se znate godinama, na dobrom ste putu.

3. Prekrasna je 

Odmah moram pojasniti da ljepota nema nikakve veze s fotošopiranim modelima na naslovnicama časopisa ili onima koji se pojavljuju u medijima. To je lažan ideal ljepote, onaj koji ne može dostići nijedna žena.

Što želim reći? Prvenstveno, bitna je nutarnja ljepota tvoje buduće supruge. Ona bi trebala biti dostojanstvena žena, u najdoslovnijem smislu riječi. Kad Sveto pismo govori o “ljepoti svetosti”, ne govori o nečemu apstraktnome. Svetost doslovce čini žene ljepšima i privlačnijima (zato je Blažena Djevica Marija najljepša žena ikada stvorena). Traži ženu s prekrasnom dušom, obdarenom milošću. Takva ljepota nikada neće izblijedjeti.

I, da, tvoja žena bi te trebala fizički privlačiti. Kad sam bio tinejdžer, imao sam bizaran i iracionalan strah da je Božja volja da se oženim nekom ženom koja mi neće biti privlačna. Ne znam odakle mi ta ideja, ali nije istinita. Neprestano se divim ljepoti svoje žene!

4. Skromna je

Skromnost je riječ koja ima mnogo konotacija, i neki odmah pomisle na muslimanke u burkama. Ipak, radi se o nečemu drugome. Skromnost ne označava duljina suknje (iako je to uključeno), već raspoloženje srca. Miley Cyrus (američka glumica i pjevačica) je neskromna— vulgarna, opscena, uvredljiva, neosjetljiva i cijelome svijetu besramno pokazuje svoje tijelo. Skromna je žena ona koja ne pokazuje svima svoje tijelo i svoju vrijednost ne traži u tome. Ona nije koketa ili zavodnica. Ona ima pravu ljepotu, gore spomenutu.

5. Zbog nje želiš biti svet

Zbog svoje žene želim biti boljim čovjekom. Traži ženu zbog koje ćeš sazreti i postati odgovoran, ne nekoga tko želi da budeš adolescent do kraja života. Pozitivno gledajući, trebao bi se osjećati nedostojnim takve žene. I trebao bi se truditi da je postaneš vrijedan.

Nemoj se oženiti ženom koja te omalovažava i koja te samo želi promijeniti. Tebi treba žena koja te voli zbog onoga što jesi, pa i tvojih mana. Govorim o onome što osjećaš kada si u njezinu društvu, ne o onome što ona želi da osjećaš.

6. Oprašta

Prije nego što smo se vjenčali, proveo sam mjesece čitajući knjige o braku i učeći kako biti dobar suprug. “Sve znam”, mislio sam. “Bit ću najbolji suprug ikada.” Zatim smo se vjenčali. I dok su prvi mjeseci našeg braka bili ispunjeni prekrasnim trenucima sreće, bilo je također puno trenutaka u kojima sam otkrio koliko sam sebičan, ponosan i neosjetljiv. Neću vam dosađivati primjerima, ali naučio sam puno o sebi i svojim slabostima u tih nekoliko prvih mjeseci, kao i moja žena.

Moramo se truditi nadvladati svoju urođenu sebičnost, i tako uvidjeti da je opraštanje jedan od ključeva dobrog braka. Slabi smo i ponekad ćemo, unatoč dobrim namjerama, svojim djelima i riječima povrijediti svoju ženu. Srećom za mene, moja žena oprašta više negoli ijedna druga koju sam ikada sreo. Nemoj se oženiti ženom koja je zlopamtilo. Ako ti tvoja djevojka nikada ne dopušta da zaboraviš svoje pogreške, ako je zavidna i osvetljiva, udalji se od nje što prije.

7. Voli one koje ti voliš

Kada se oženiš nekom djevojkom, oženiš se i njezinom obitelji, sviđalo se to tebi ili ne. Ako tvoja djevojka mrzi tvoje roditelje, to će ti prouzročiti mnogo napetosti i boli. Ne kažem da se tvojoj supruzi treba sviđati tvoja obitelj, ali treba ih voljeti i poštovati zbog tebe.

Zaključak

Na kraju, izbor buduće žene nije isto što i odlazak u kupovinu. Trebao bi imati nekakvu ideju o tome što tražiš u ženi, jer u protivnom nećeš završiti s pravom. Brakovi se sve više raspadaju i tragično je da je razvod postao standard u modernom svijetu. Ne želiš tu bol. Uzmi si vremena za nalaženje prave žene i nemoj se zadovoljiti s ičim manjim od toga.

Samuel Guzman | The Catholic Gentleman 

Prijevod: Martin K.Bitno.net

Share.

Comments are closed.