OPREZNO S OSJEĆAJIMA

Kršćanski bračni savjetnik Ron Edmondson svoje dugogodišnje iskustvo rada s bračnim parovima sažeo je u tekstove koji obrađuju temeljna načela koja su se pojavljivala u svakom braku koji je pratio. “Muškarci, kada ne razumijemo štetu koju činimo osjećajima naših žena, gubimo svaku želju da moramo biti njezin branitelj”, piše. Edmondson navodi 7 načina kako muž i žena, a da nisu toga svjesni, mogu povrijediti jedno drugo. U nastavku donosimo njegov tekst posvećen muževima, a onaj posvećen ženama pročitajte OVDJE.

shutterstock

1. Isključuje ju iz rasprave – Kada se ponašate kao da uopće nije prisutna ili kao da ne razumije o čemu pričate, ona osjeća da ste dio nje isključili. Ona na brak gleda kao na partnerstvo… u svakom segmentu života… čak i u segmentima koje možda nikada neće razumjeti.

2. Ne primjećuje ono što radi – Žena ne želi biti cijenjena samo zbog onoga što radi. Ona želi da cijenite tko ona jest, no morate priznati – ona radi puno. Bilo da se radi o uređivanju kuće ili vođenju brige da je odjeća čista… ili da vam ne nedostaje vaš omiljeni gel za tuširanje… žena želi znati da cijenite ono što radi.

3. Podcjenjuje sitnice – Vi ste samo rekli “nešto”, no za nju je to bilo “NEŠTO”. I to boli. Možete čak misliti da je smiješno. Možda se ona i nasmije. Ali, to često gradi zid zaštite oko njezina srca, svaki put kad to učinite. Radi se o tome da ne možete razgovarati s njom kao što možda razgovarate s drugim muškarcem. Ona čuje i osjeća dublje od vas. Riječi mogu povrijediti.

4. Govori odrješito – Kada razgovarate s njom podcjenjivački, kao da je na neki način manja od vas, ranjavate njezin duh. Duboko. A vi znate da nije manja od vas… čak to i ne mislite… ona jednostavno ne može reći da ju ponekad ponižava vaš ton i način na koji s njom razgovarate.

5. Ispravlja ju kada govori – Kada završavate njezine rečenice ili govorite umjesto nje u društvu drugih. Ona se osjeća ponižena i obezvrijeđena kad ju drugima predstavljate kao da vam ne može konkurirati u vašem mišljenju… a znate da to nije istina. (Moja žena je pametnija od mene.)

6. Ponaša se sumnjivo – Nemojte ovo krivo razumjeti ili krivo primijeniti. Kada skrivate neku informaciju, čak i kad mislite da ju štitite, uzrokujete da ona preispituje vaše motive. Kada skrivate vaš raspored, ili djelujete kao da ste uzrujani na pitanje “Što si danas radio?”, ili “O čemu ste pričali?”, ili “Tko je to bio?” kada netko nazove, stvarate joj čudan osjećaj da nešto nije u redu. A to boli.

7. Divi se drugim ženama više od nje – Ona vidi da gledate. Možda čak i razumije vaš vizualni sklop. Ipak, boli ju kada pogled postane buljenje… pogotovo kada se to događa kamo god idete… cijelo vrijeme.

Bez obzira na to koliko je možda žena samostalna i jaka, njezino srce je na nekim mjestima nježno. I to na mnogim mjestima. Ona može biti lako povrijeđena u nekim područjima svoga života… osobito u područjima koja uključuju ljude koje najviše voli… kao što ste vi. Muž koji ovo razumije oprezniji je u tome kako govori i reagira na nju.

Većina muževa koje poznajem nikada ne bi svjesno povrijedila svoje žene. Oni žele biti njezin zaštitnik. Muškarci, kada ne razumijemo štetu koju činimo osjećajima naših žena, gubimo svaku želju da moramo biti njezin branitelj. Uvijek volim koristiti ovu misao kao podsjetnik. Bih li ikada drugom muškarcu dopustio da razgovara ili se odnosi prema mojoj ženi kao što ja to činim? Ona je dragocjeni dar, momci… postupajmo prema njoj ispravno.

Ron Edmondson, www.ronededmondson.com

(Prijevod: samopismo.net)

Izvor; bitno.net

Share.

Comments are closed.