ZA SVAKOG MUŽA

„Poziv na brak je onaj koji zahtijeva više vrlina i postojanosti od bilo kojeg drugog poziva; to je trajna vježba u mrtvljenju”, kaže sveti Franjo Saleški, a Sveto pismo veli: „Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.“ (Efežanima 5,28)

Foto: Shutterstock.com

Oženio sam divnu ženu. Lijepa je, duhovita, velikodušna i nevjerojatno jaka. (Gledao sam ju kako rađa. Vjerujte mi, ona je jaka.) Što sam duže u braku s njom, više shvaćam koliko sam sretan što ju imam.

No, unatoč silnoj ljubavi prema svojoj ženi, priznajem da sam ponekad prilično sebičan u svom ponašanju. Drugim riječima, ne pokazujem uvijek svoju ljubav onako kako bih trebao. Vjerojatno se možete prepoznati u tome, osim ako već niste postali svetac.

Budući da smo mi muškarci po prirodi sebičniji, potreban je određeni napor kako bismo svojim suprugama pokazali ljubav. Potrebno je svakodnevno nju i njezine potrebe staviti ispred naših. Ovdje donosim pet načina kako ljubiti svoju suprugu na konkretan način.

1. Slušaj ju

Slušaš li svoju ženu? Ne mislim slušaš li u smislu dok razgovarate, već – pokušavaš li zaista razumjeti njezine brige i stavove? Ovdje ću biti u potpunosti jasan. Ovo je jedan od najtežih načina kako pokazati svojoj ženi da ju cijenim. Po prirodi sam povučen. Volim u miru čitati i razmišljati, a moj je idealan večernji odmor neometano proučavanje dobre knjige. Međutim, moja supruga, kao i većina žena, voli pričati. Priča mi o smiješnim zgodama koje su naša djeca učinila, o računima koje treba platiti, ili o nečemu što joj je prijateljica rekla. Zanima li me to? Ponekad ne, i prečesto se uhvatim kako samo potvrđujem njezine riječi umjesto da se uključim u pravi razgovor. Moja žena naravno uoči taj manjak interesa, i to ju povrijedi. Kada se pretvaram da ju slušam, rastresen sam i nezainteresiran, što je nevjerojatno sebično. Time joj zapravo govorim: „To je lijepo, dušo, ali iskreno, zaista me ne zanima.“ To je šamar za ovu ženu koja se muči iz dana u dan učiniti našu kuću domom ljubavi za mene i našu djecu. Čovječe, ti i ja smo pozvani da ljubimo svoje supruge slušajući nju i njezine brige. Ako je to važno za nju, to bi trebalo biti važno i za nas. Što god u tom trenutku želiš učiniti – to može čekati. Obrati pozornost na svoju lijepu ženu kojoj si se obvezao dati svoj ​​život i zaista poslušaj što ona ima za reći. Ova mala praksa može učiniti veliku promjenu u tvom braku.

2. Pomogni joj

Supruge i majke imaju nevjerojatno težak posao. Uvijek me nasmiju ljudi koji misle kako moja supruga ne radi ništa jer ostaje doma s djecom. Reći ću ti ovo – mislim da ne bih mogao raditi sve što ona radi. Ja se vraćam kući s posla. Ona ne. Dakle, kao suprug trebaš shvatiti da tvoja supruga naporno radi. Cijeni to, ali nemoj ostati samo na riječima. Potraži konkretne načine kako se brinuti za dom i odgoj vaše djece. Usisavaj, operi suđe, baci smeće ili promijeni pelene. Vjeruj mi, postoje deseci malih načina kako možeš voljeti svoju ženu. Nađi neke od tih načina i učini ih sam.

3. Pogledaj romantični film s njom

Koliko nas muškaraca želi pogledati film poput „Ponos i predrasude“ ili „Romansa u Seattleu“? Da, ni ja. No, znaš što? Moja žena voli te vrste filmova, a vjerojatno i tvoja žena. Progutaj svoj ponos i pokaži svojoj ženi da za promjenu voliš gledati nešto što ona voli.

4. Iznenadi je

Svi vole iznenađenja, kao i tvoja žena. Donesi joj buket ruža ponekad. Kupi joj knjigu koju je željela. Donesi joj bombonijeru. Odvedi je na večeru bez posebna razloga. Drugim riječima, saznaj što joj se najviše sviđa i onda je time iznenadi kad to najmanje očekuje. Za tako nešto zaista ne moraš čekati do godišnjice!

5. Reci joj da je voliš

Većina muškaraca, osim romantičnih pjesnika među nama, ne voli izražavati svoju ljubav riječima. „Moja žena zna da ju volim, zašto joj to moram reći?“ tako misle. Makar sve ostalo radio kako treba, tvoja žena ipak mora čuti da je voljena. Često joj govori da ju voliš, i reci joj što voliš na njoj. Pronađi način da joj i na aseksualan fizički način izraziš svoju ljubav. Tvoja žena će znati da ti je stalo do nje zbog onoga što ona jest, ne zbog onoga što može učiniti za tebe.

ZAKLJUČAK

Ako si se oženio radi svoje koristi, oženio si se iz pogrešnih razloga. U braku nije riječ o uzimanju. Nije riječ o tome kako se osjećaš zbog druge osobe, kako ona izgleda ili što može učiniti za tebe. Ne, u braku je riječ o tome da voliš poput Krista — a to znači prigrliti križ.

Vidiš, u pravoj ljubavi radi se o davanju samih sebe, žrtvovanju samoga sebe, i zaboravu na samoga sebe. To doslovno znači položiti svoj život za svoju ženu u tisućama dnevnih odabira. Kao muškarci, pozvani smo slijediti Krista ljubeći svoje žene kao što je on ljubio Crkvu i „dao samog sebe za nju“. Je li ovo ponekad teško? Hoće li te koštati? Naravno. Grešni smo i sebični. Ali nadvladaj to. Budi muškarac!

Voli svoju ženu!

Samuel Guzman | The Catholic Gentleman 

Preveo Martin K. | Bitno.net

Share.

Comments are closed.