KORISNI SAVJETI

Najsnažnija stvar koju roditelji katolici mogu učiniti za svoju djecu jest naučiti ih moliti. To može biti lagan, ali istovremeno i težak zadatak, ovisno o djetetu. Učeći dijete da se moli dajete mu mogućnost jake povezanosti s Bogom i pomažete u ostvarenju konačnog cilja – dolazak k Bogu. Više je načina kako naučiti djecu moliti i nikad nije kasno. Evo nekoliko ideja kojima možete započeti.

Dijete molitva

1. Uvedite zajedničku molitvu. Započnite s osnovnom molitvom kao Oče naš i usredotočite se samo na tu molitvu nekoliko dana ili tjedana, ovisno o djetetovim godinama. Ova molitva prvenstveno nas uči pokazivati poštovanje, tražiti svakodnevne potrebe te tražiti oprost i zaštitu.

2. Učite ih zahvalnosti. Za vrijeme večere zamolite djecu da podijele s drugima jednu stvar za koju su zahvalni. To pomaže u razvoju duhovnog života.

3. Naučite vaše dijete da sluša. Naučite vaše dijete kako da u tišini prepozna Božje odgovore na svoje molitve. S tim da to pratite kako biste mu mogli objasniti zašto je ili zašto nije uslišana njegova molitva. Ako mu je molitva uslišana, naučite ga da se zahvali molitvom. Ako mu molitva nije uslišana, pričajte s njim kako i to također može biti odgovor na njegovu molitvu.

4. Promijenite radio stanicu. Dvadesetak minuta vožnje prema školi ili trgovini savršena je prilika za naučiti molitvu. Iskoristite vrijeme u autu za određenu meditativnu glazbu – ili čak gregorijanske pjesme. Zabavite se i iskoristite tu priliku za nešto korisno.

5. Čitajte Bibliju zajedno. Čitanje Biblije, i to ne samo Biblije za djecu, vrlo je važno. Čitanjem Božje riječi djeca će to prije uvidjeti, a pogotovo uz uzbudljive priče, osobito priče uz koje smo svi odrasli: o Noi, Abrahamu, Mojsiju, Joni itd. Bilo bi dobro da dječju Bibliju djeca sama čitaju. Upustite se i u čitanje izvornog Svetog pisma jer ono može na djecu ostaviti još dublji utjecaj.

6. Ohrabrite vaše dijete da napravi svoje molitvene novine. U njih može zapisivati svoje molitve, crtati crteže sebe kako razgovara s Bogom, ili crtati darove koje mu je Bog dao i na kojima je zahvalan.

7. Izađite iz svoje komfornosti. Ako postoji nešto što ste htjeli učiniti ali to niste mogli ili stigli, kao npr. pridružiti se zboru, čitati na misi ili moliti se zajedno s obitelji, učinite to. Tim ćete primjerom vašem djetetu pokazati da je Bog na prvom mjestu.

8. Imajte realna očekivanja. Nemojte očekivati da vaše dijete moli za mir u svijetu. Malenom djetetu je teško shvatiti te pojmove. Ohrabrite vaše dijete da moli za male stvari koje su vezane uz njega i ništa više. Kako vaše dijete bude odrastalo tako će sazrijevati i njegov pogled na svijet i molitve.

9. Učite dijete poslušnosti. Učite vaše dijete da se ne moli samo za ono što želi od Boga već i za ono što Bog želi da on čini. Ova misao će ostati prisutna u njemu kroz život kad se bude molio u teškim trenucima i donošenju važnih odluka.

10. Naučite ga metodu pet prstiju. Ovaj pristup molitvi mogao bi pomoći vašem djetetu da mu molitva bude ugodna. Uključuje pet koraka: dati hvalu, dati zahvalu, zatražiti nešto za drugu osobu, moliti oproštenje i zatražiti nešto za sebe.

11. Čitajte katoličku literaturu. Posjedovanje više katoličkih knjiga u kući motivirat će vaše dijete da nauči više o svojoj vjeri. Čitajte ih skupa ili jednostavno dopustite vašem djetetu da samostalno prouči knjige.

12. Pjevajte. Učite djecu moliti kroz pjesmu. Uz glazbu koristite i ruke – mlađa djeca to vole, a starija će izići iz svojih „čahura“. „Molitva s hvalom“ na taj način potaknut će djecu da koriste svoje glasove i tijelo u svrhu hvale Gospodina.

13. Naučite znak križa. Budite odlučni u tom da to uključite u svaku zajedničku molitvu, i uzmite vremena da ih to naučite ispravno. Znak križa bitan je i za malu djecu. Mnogi katolici pred smrtni čas kao zadnju gestu naprave upravo znak križa. Njihov posljednji čin na zemlji je znak križa, zato što je to dio njihova života otkad znaju za sebe, a započelo je s njihovim roditeljima.

14. Molite krunicu. Bitno je da i dijete nauči moliti krunicu. Možda nećete moći izmoliti krunicu svaki dan s malim djetetom, ali i samo desetica na dan, ili cijela krunica jednom na tjedan može pomoći vašem djetetu da mu molitva krunice prijeđe u naviku.

15. Sastavite obiteljsku molitvu. Potaknite vaše dijete da sastavi riječi dnevne molitve koju možete izmoliti zajedno. To će mu pomoći u poimanju toga da molitva može biti tradicionalna (Gospodnja molitva) ili molitva svojim riječima.

16. Naučite vaše dijete da Bogu ništa nije nemoguće. Dajte vašem djetetu na znanje čak i kad mu se nešto čini nemogućim da uz Boga to nije. Pričajte vašem djetetu priče o čudima koja su se dogodila – čak i u današnjem svijetu – zbog molitve.

17. Čitajte o svecima. Razmatranje o svecima i čitanje priča o njima može potaknuti vaše dijete da poželi biti bliže Bogu kroz snagu molitve na primjeru stvarnih izuzetnih života.

18. Molite zajedno. Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno – i to nije klišej. Iskustvo nam govori da je najvažnije da roditelji aktivno sudjeluju u molitvi ispred i s djecom. Ako dijete vidi svoju majku ili oca na koljenima, trebat će mu nekoliko sekundi da on ili ona klekne uz njih.

19. Neka molitva uđe u naviku. Molite jutarnju molitvu čim ustanete. Zahvalite se prije svakog jela. Molite prije odlaska u krevet. Uključite molitvu u što više stavki u vašem domu. Uključite molitvu čak i u javnosti. Može biti izazov moliti se u javnosti, ali skupimo hrabrosti za takvo nešto.

20. Učinite to stvarnim. Kako djeca odrastaju, roditelji bi ih trebali nastaviti učiti meditaciji i promišljanju. Nemojte samo čitati Bibliju kako bi ju razumjeli – čitajte i neka se ona odražava u vašem životu. Neka se vaša djeca zamisle kako razgovaraju s Kristom za vrijeme ili nakon čitanja Evanđelja.

Molitva je svakodnevni dio naših života i trebala bi isto tako biti i našoj djeci. Nemojte zapeti u osnovama. Djeca brzo sazrijevaju i nemamo puno vremena da im usadimo neki svoj način molitve. Jednom kad prepoznate metodu molitve koja najbolje djeluje na vašu djecu i obitelj, ona je jedinstvena i držite se toga.

Izvor: Portal za župnu katehezu

Share.

Comments are closed.