TREBA LI TO BITI NELAGODNA TEMA?

Nemojte dozvoliti da vas vlastita nelagoda spriječi da sa svojim djetetom razgovarate o seksu. Vi ste najvažnija osoba u životu svog djeteta i vaše dijete to mora čuti od vas!

Majka-i-dijete-640x408

Vjerojatno vama kao roditelju nije nimalo nepoznato da morate razgovarati o seksu sa svojom djecom. Ako ste, pak, poput većine roditelja, odmah osjetite nelagodu u trbuhu i dlanovi vam se počnu znojiti na samu pomisao o tome. Nemate pojma kako uopće započeti razgovor. Bog zna da su vaši roditelji jedva i načeli ovu temu s vama. Pogodan trenutak prođe i vi opet odgodite razgovor, nadajući se kako ćete smoći snage sljedeći put.

Prema jednom istraživanju, tinejdžeri čiji roditelji uspiju nadići vlastitu nelagodu i razgovarati sa svojom djecom o seksu, suzdržavanju, dobrobitima odluke da sačuvaju seksualne odnose za brak, te o mogućim emocionalnim i fizičkim posljedicama seksualne aktivnosti izvan braka, vjerojatnije će apstinirati i neće stupati u seksualne odnose, niti će dobiti neku spolno prenosivu bolest,zatrudnjeti i/ili učiniti pobačaj. Nadalje, istraživanje je još jednom potvrdilo da oni tinejdžeri s kojima roditelji provode svoje vrijeme, stupaju u kvalitetnije veze i imaju u konačnici veće samopouzdanje.

Stoga, pomolite se da smognete hrabrosti započeti razgovor, malo pročitajte o toj tematici i sa svojim supružnikom smislite plan kako nastupiti. Potom započnite! Ovdje vam donosimo deset savjeta koji će vam pritom pomoći:

1. Bog nas je stvorio kao seksualna bića! Seksualnost, požuda, moralnost i krepost dio su Božjeg plana za svakog čovjeka. Djeca moraju razumjeti promjene na svojim tijelima i kako biti dobar čuvar svojih tijela.

2. Kao roditelji kršćani, moramo razumjeti pojmove čistoće i čednosti. Čistoća usmjerava želje za seksualnim užitkom sukladno našoj životnoj situaciji. Čednost je krepost koja kontrolira bilo koji čin koji može dovesti do požude ili do seksualnih čina.

3. Nemojte dozvoliti da vas vlastita nelagoda spriječi da sa svojim djetetom razgovarate o seksu. Vi ste najvažnija osoba u životu svog djeteta i vaše dijete to mora čuti od vas! Ako započnete komunikaciju o toj temi, vaše će dijete biti slobodno doći k vama kada bude imalo nekih pitanja ili dvojbi, a ne svojim prijateljima. Ako se budete ustručavali razgovarati o toj temi, dijete će pogrešno zaključiti kako je seks nešto “sramotno” i “loše.”

4. Ovo je svima teško. Većina odraslih nikad nije imala iskustvo razgovora o seksu sa svojim roditeljima. Niste sami. Upitajte prijatelja kako je prošao njihov razgovor o toj temi. Podijelite iskustva, našalite se o tome.

5. Pripremite se.  Ovaj popis s natuknicama je izvrstan početak! Pročitajte nešto od Gregoryja Popcaka (međunarodno poznati katolički psihoterapeut, nap. prev.) ili dijelove knjige vlč. Henryja V. Sattlera o roditeljima i djeci. Ne trebate pročitati čitavu knjigu.

6. Dijelite radost i ponos s vašim djetetom koje postaje mlada žena ili mladi muškarac. Očevi, povedite sinove u kupovinu pribora za brijanje. Mame, pođite s kćerima u kupovinu njihova prvog pravog grudnjaka.

7. Budite iskreni, kratki i prijazni. Nemojte ih zatrpati s previše informacija prilikom prvog razgovora. Prvi razgovor ćete trebati započeti prilikom ulaska vašeg djeteta u pubertet. Počnite lagano, primjerice, upitajte dijete zna li što znači …… (sami odaberite). Možete ga pitati što njegovi prijatelji kažu da je to. Onda mu vi dajte jednostavno i jednoznačno objašnjenje toga.

8. Usprkos nelagodi koju osjećate, zadržite se na činjenicama. Normalizirajte osjećaje svog djeteta – to znači da mu trebate objasniti kako su njegovi osjećaji i tjelesna uzbuđenja normalna. Uvjerite ga kako takve misli i osjećaji nisu “loši”. Vaše dijete mora spoznati kako je seksualnost prekrasna i dio Božjeg plana za svakoga od nas.

9.  Pružite neka rješenja vašem djetetu kako bi se ono valjano znalo nositi s promjenama koje će se događati u njemu. Primjerice: očevi, razgovarajte sa svojim sinovima o svojim osjećajima koje ste imali prilikom prvih promjena na genitalijama; normalizirajte to stanje, dajte im neke konkretne načine kako bi se nosili s tim osjećajima. Mame, podijelite sa svojim kćerima svoja iskustva o početku menstrualnog ciklusa; pobrinite se da imate pri ruci higijenske potrepštine koje će im trebati.

10. Trudite se da potaknete razgovor, nemojte držati prodike. Ovaj razgovor će se trebati ponoviti kako vrijeme bude prolazilo, to sigurno nije jednokratni razgovor. Ne trebate sve obuhvatiti jednim razgovorom! Jednom kada započnete s ovakvom vrstom razgovora, ni vama a ni vašoj djeci neće više biti neugodno.

Patti M. Zordich | www.catholicexchange.com

Prijevod: T.S. | Bitno.net

Share.

Comments are closed.