RAZMISLITE O SVOJIM SLABOSTIMA

Mnogo je toga što može stati na put dobrom braku, a često je riječ o malim, neprimjetnim stvarima. Kako bi naši brakovi mogli opstati i uspjeti, evo nekoliko “ubojica” braka na koje bi svaki par trebao pripaziti.

shutterstock

“Razvodimo se”, objasnila je s izrazom razočaranja na licu. Ton njezina glasa promijenio se dok je pokušavala na stvari gledati s vedrije strane. “To je ipak najbolje rješenje. Posljednjih nekoliko godina stvari ne funkcioniraju. Jednostavno smo prerazličiti.”

“Najbolje rješenje… Prerazličiti…” Njezine su riječi odjekivale u mojoj glavi satima nakon našeg razgovora. Pomislila sam na cijeli niz razlika između mene i mog supruga. TOLIKO smo različiti. Može li par koji je “prerazličit” zaista imati uspješan brak?

Kao stručna savjetnica, svakodnevno susrećem parove koji pokušavaju svoj brak održati na životu. Njihove borbe često nemaju nikakve veze s bračnim nevjerama, ovisnostima ili nasiljem. Oni zapravo umiru jednom polaganom i bolnom smrću.

Fraze poput “prerazličiti smo”, ili “udaljili smo se”, ili “dali smo sve od sebe” – fraze koje zvuče tako nevino – ipak su krajnje opasne.

Mnogo je toga što može stati na put dobrom braku, a često je riječ o malim, neprimjetnim stvarima. Kako bi naši brakovi mogli opstati i uspjeti, evo nekoliko “ubojica” braka na koje bi svaki par trebao pripaziti.

1. Rodbina

Glavni uzrok stresa za većinu parova najčešće dolazi iz odnosa s osobama kojima ste okruženi. Roditelji, rodbina, braća, prijatelji… svi oni ostanu po strani u trenutku kad kažete “uzimam”. Ulaskom u brak donijeli ste odluku da ćete svog supružnika staviti iznad ostalih. Veliki broj brakova pati upravo zbog nedostatka prioriteta; parovi dopuštaju da ih se vuče na sve strane umjesto jedno prema drugome. U zdravom braku parovi stavljaju jedno drugoga iznad svih ostalih.

2. Manjak komunikacije

Prosječan par posveti samo nekoliko minuta dnevno kvalitetnom razgovoru. Lako je prepustiti se užurbanom životu i izgubiti komunikaciju s bliskim osobama, no nemoguće je živjeti pasivno. Čim se prestanemo kretati prema naprijed, počinjemo tonuti. Nađite što više vremena kako biste se povezali i komunicirali sa svojim partnerom.

3. Stres

Vrlo je lako ‘istresti se’ na svog supružnika. Dok se nalazimo u sigurnosti i udobnosti svog braka može nam postati navika da kupimo stvari u sebi – i tada eksplodiramo. Financijski problemi, bolesti, gubitak posla i patnja, parovima u zdravom braku mogu biti prilika da se još više zbliže, tako što se oslanjaju jedno na drugo, dijele svoje probleme i nose teret zajedno.

4. Tehnologija

Pročitala sam vijest da se jedan muškarac odlučio razvesti… od svog mobitela. Ima smisla, jer mnogi od nas u svome džepu nose ovoga opasnog “ubojicu” braka. U svijetu koji je zaluđen tehnologijom, korištenjem iPhonea i manijom objavljivanja postova na Facebooku, nije čudno da ne posvećujemo vrijeme stvarnoj blizini drugih osoba. Isključite kabel, prekinite vezu, ugasite računalo – i uložite vrijeme u svog partnera.

5. Sebičnost

Brak je jedna velika, neprekidna, životna lekcija o nesebičnosti. Mi ćemo ili dopustiti da nas iskustvo promijeni na bolje, ili ćemo postati ogorčeni. Dati prednost drugome veoma je teška zadaća, jer je naše biće programirano da bira prvo sebe. Svaki put kad kažemo “da” samima sebi, kažemo “ne” svom braku. U braku nije riječ o “njemu” nasuprot “njoj”, već o “nama” nasuprot “meni”.

6. Nepraštanje

Oprostiti i zaboraviti nije isto. Dugo ćemo patiti ako to ne uspijemo shvatiti. Ta nutarnja bol u konačnici može nanijeti mnogo štete našem životu. Oprostiti nije isto što i opravdati nekoga. Oprostiti znači osloboditi samoga sebe kako bismo primili ozdravljenje od Boga koji nam uvijek iznova oprašta.

7. Slabe granice

Često u braku razmišljamo o strategiji napada, zaboravljajući da je strategija obrane jednako bitna. Možemo činiti sve pozitivne stvari, a da se pritom ne zaštitimo od onih negativnih. Utvrdite granicu oko svog braka; zaštitite ga tako da čuvate svoje emocije, međusobne odnose i način na koji provodite svoje vrijeme.

8. Prošlost

Najgora stvar koju možemo učiniti jest da svog partnera gledamo na temelju njegove prošlosti, umjesto na temelju onoga kakav je sada. Iako prošlost može utjecati na naše živote, na našu sadašnjost može djelovati jedino ako joj to dopustimo. Važno je biti iskren o svojoj prošlosti, a još je važnije poštivati tuđu prošlost i gledati što Bog čini u životu našeg partnera OVDJE i SADA. Zaboravite na ono što je iza vas… kako biste mogli ići prema naprijed.

9. Neiskrenost

Zašto je mala laž jednako opasna kao i velika? Zato što obje laži jednako utječu na bliskost. Iskrenost u braku je poput lanca koji vas spaja. Ako uklonite jednu kariku, ili deset karika, rezultat je isti – dolazi do razdvajanja. Ako ste pogriješili ili ste nešto tajili svom partneru, sada je vrijeme za istinu i ispovijed. Neiskren odnos je nikakav odnos.

10. Ponos

“Ja sam svoj najveći problem u braku”, jedna je od misli P. Trippa na temu bračnih odnosa. Znati prepoznati i ispraviti svoje mane i nedostatke, prije nego se usmjerite na one vašega bračnog partnera, najveći je korak prema izgradnji odnosa. Ponos može otežati stvar. Mnogo je lakše uperiti prst i prebaciti krivnju. U trenutku kad odbacite svoju odgovornost, odbacili ste i svoj odnos s partnerom. Bez obzira na to o kakvom je problemu riječ, za njega je uvijek potrebno dvoje.

Vrijeme je da razmislite o svojim slabostima, prije nego što ovi podmukli uljezi pronađu put do vašeg braka. Neka vam Bog daruje mudrost kako biste pripazili na “male stvari” te tako zaštitili, njegovali i cijenili svoj brak.

 

Debra Fileta (stručna savjetnica i autorica knjige “Vodič za pronalazak ljubavi vašeg života”, u kojoj piše o hodanju i vezama te savjetuje mlade kako pronaći pravu ljubav. Autorica je bloga True love dates)

I.V. /www.crosswalk.com

Share.

Comments are closed.